Świąteczne drożdżowe rogaliki z marmoladą

2021-03-29
Damian Żułma
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Autor: Damian Żułma Przepis na drożdżowe rogaliki z marmoladą nadesłał Pan Damian Żułma
łatwy
50 min
4

Przepis na świąteczne drożdżowe rogaliki z marmoladą został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorem przepisu jest Damian Żułma. Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z owocową marmoladą to doskonały duet odpowiedni na świąteczną okazję. 

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdży
  • ok. 1 kg mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru pudru Diamant (ewentualnie dodatkowo do posypania rogalików)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • jajko do posmarowania rogalików

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu rozdrobnić drożdże w ciepłym mleku, wymieszać do rozpuszczenia, dodać 3 łyżki cukru pudru.
  • Połączyć drożdże i mleko ze szklanką mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Czekamy aż płynna mieszanka podwoi swoją objętość.
  • Gdy mieszanka urośnie, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Kiedy urośnie, wyrabiamy rękoma, podsypując mąką w razie potrzeby.
  • Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze części, które wałkujemy w kształt koła, a następnie kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości trójkąty.
  • Do środka każdego trójkąta nakładamy marmoladę owocową (ilość zależna od wielkości trójkąta i od osobistych preferencji) i formujemy rogaliki.
  • Czekamy aż odrobinę urosną i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w temp. 180°C przez 15 min.
Damian Żułma