Świąteczne drożdżowe rogaliki z marmoladą
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Przepis na świąteczne drożdżowe rogaliki z marmoladą został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorem przepisu jest Damian Żułma. Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z owocową marmoladą to doskonały duet odpowiedni na świąteczną okazję.
SKŁADNIKI
- 50 g drożdży
- ok. 1 kg mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 6 łyżek cukru pudru Diamant (ewentualnie dodatkowo do posypania rogalików)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- jajko do posmarowania rogalików
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W naczyniu rozdrobnić drożdże w ciepłym mleku, wymieszać do rozpuszczenia, dodać 3 łyżki cukru pudru.
- Połączyć drożdże i mleko ze szklanką mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Czekamy aż płynna mieszanka podwoi swoją objętość.
- Gdy mieszanka urośnie, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- Kiedy urośnie, wyrabiamy rękoma, podsypując mąką w razie potrzeby.
- Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze części, które wałkujemy w kształt koła, a następnie kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości trójkąty.
- Do środka każdego trójkąta nakładamy marmoladę owocową (ilość zależna od wielkości trójkąta i od osobistych preferencji) i formujemy rogaliki.
- Czekamy aż odrobinę urosną i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w temp. 180°C przez 15 min.