Strudel jabłkowy w cieście francuskim: przepis na pyszne ciasto na święta i nie tylko!
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Szarlotka, ciasto ucierane albo strudel - ciasta z jabłkami mają różne smaczne wcielenia. Dziś proponujemy strudel jabłkowy w łatwej wersji, bo z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Taki strudel można przygotować nawet tuż przed wieczerzą wigilijną.
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w cząstki
- 10 dag suszu śliwkowego i morelowego, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki miodu
- 5 dag orzechów włoskich
- opakowanie bakalii
- szczypta cynamonu
- 3 goździki
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka przesmaż na maśle. Dodaj śliwki, morele, miód, orzechy włoskie, bakalie, szczyptę cynamonu, goździki. Odstaw do wystudzenia.
- Roztop w garnuszku masło. Ciasto francuskie rozwałkuj i posmaruj roztopionym masłem.
- Na jednym końcu ułóż farsz (ale nie po same brzegi ciasta, żeby uniknąć wyciekania). Zwiń ciasto w rulon.
- Piecz w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 30-40 min.
- Ciasto po ostudzeniu pokrój w dość szerokie plastry.