Strudel jabłkowy w cieście francuskim: przepis na pyszne ciasto na święta i nie tylko!

2021-03-29
Ciasto na wigilię: strudel jabłkowy w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Jak zrobić strudel krok po kroku - instrukcja obrazkowa
łatwy
60 min
4

Szarlotka, ciasto ucierane albo strudel - ciasta z jabłkami mają różne smaczne wcielenia. Dziś proponujemy strudel jabłkowy w łatwej wersji, bo z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Taki strudel można przygotować nawet tuż przed wieczerzą wigilijną.

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w cząstki
  • 10 dag suszu śliwkowego i morelowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 5 dag orzechów włoskich
  • opakowanie bakalii
  • szczypta cynamonu
  • 3 goździki
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka przesmaż na maśle. Dodaj śliwki, morele, miód, orzechy włoskie, bakalie, szczyptę cynamonu, goździki. Odstaw do wystudzenia.
  • Roztop w garnuszku masło. Ciasto francuskie rozwałkuj i posmaruj roztopionym masłem.
  • Na jednym końcu ułóż farsz (ale nie po same brzegi ciasta, żeby uniknąć wyciekania). Zwiń ciasto w rulon.
  • Piecz w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 30-40 min.
  • Ciasto po ostudzeniu pokrój w dość szerokie plastry.