Stollen: drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem
2021-03-29
średni
50 min
4
Stollen lub Christstollen bogata w bakalie i orzechy strucla drożdżowa pieczona jest w Niemczech specjalnie z okazji Bożego Narodzenia. Tradycja wypieku stollen narodziła się w Dreźnie i sięga XV w. Bożonarodzeniowa strucla stollen posypana jest obficie cukrem pudrem. We wnętrzu strucli ukryty jest słodki marcepan.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 25 g cukru
- 125 ml mleka 2%
- 325 g mąki pszennej (typ 650)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
- 30 ml złotego rumu
- 40 g migdałów pokrojonych w słupki lub w płatki
- 40 g pistacji (waga bez skorupek)
- 240 g marcepanu
- oraz
- odrobina oleju lub oliwy do natłuszczenia dłoni i strucli
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- W miseczce wymieszać ze sobą żurawinę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i otartą skórkę z pomarańczy.
- Sok z pomarańczy podgrzać z rumem, ale nie gotować.
- Ciepłym płynem zalać bakalie. Odstawić, by bakalie zmiękły i nasiąknęły smakiem.
- Do dzieży miksera lub do miski rozkruszyć drożdże. Dodać cukier i podgrzane do temp. 38°C mleko. Wymieszać.
- Zostawić na 10-15 minut, by zaczyn zaczął pracować i rosnąć.
- Dodać całą mąkę, szczyptę soli, kardamon, przyprawę do piernika, masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ścierką. Zostawić na ok. 1 godzinę, by podwoiło objętość. Ciasto przebić.
- Następnie dodać do ciasta migdały, pistacje oraz odsączone z nadmiaru płynu bakalie. Zagnieść krótko i energicznie.
- Ciasto przełożyć na stolnicę lub od razu na wyłożoną papierem blaszkę (dobrze jest natłuścić dłonie w oleju lub oliwie). Formować prostokąt o wymiarach nieco większych niż kartka A4. Na środku ułożyć wałeczek marcepanu.
- Zawinąć boki do środka. Podwinąć końce, by ciasto miało kształt foremnej strucli. Ciasto lekko posmarować olejem. Przykryć kuchenną ścierką. Zostawić na około 1 godzinę, by ponownie urosło.
- Piec około 25 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu). Strucla powinna się ładnie zarumienić.
- Po wyjęciu z pieca przełożyć ciasto na kratkę, by wystygło.
- Przed podaniem stollen posypać obficie cukrem pudrem.
- Następnie pokroić w plastry.