Stollen: drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

2021-03-29
Stollen: drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem
Autor: thinkstockphotos.com Stollen - napakowana bakaliami strucla drożdżowa rodem z Niemiec - to przysmak bożonarodzeniowy.
średni
50 min
4

Stollen lub Christstollen bogata w bakalie i orzechy strucla drożdżowa pieczona jest w Niemczech specjalnie z okazji Bożego Narodzenia. Tradycja wypieku stollen narodziła się w Dreźnie i sięga XV w. Bożonarodzeniowa strucla stollen posypana jest obficie cukrem pudrem. We wnętrzu strucli ukryty jest słodki marcepan. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 25 g cukru
  • 125 ml mleka 2%
  • 325 g mąki pszennej (typ 650)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 30 ml złotego rumu
  • 40 g migdałów pokrojonych w słupki lub w płatki
  • 40 g pistacji (waga bez skorupek)
  • 240 g marcepanu
  •  
  • oraz
  • odrobina oleju lub oliwy do natłuszczenia dłoni i strucli
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańczę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • W miseczce wymieszać ze sobą żurawinę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i otartą skórkę z pomarańczy.
  • Sok z pomarańczy podgrzać z rumem, ale nie gotować.
  • Ciepłym płynem zalać bakalie. Odstawić, by bakalie zmiękły i nasiąknęły smakiem. 
  • Do dzieży miksera lub do miski rozkruszyć drożdże. Dodać cukier i podgrzane do temp. 38°C mleko. Wymieszać.
  • Zostawić na 10-15 minut, by zaczyn zaczął pracować i rosnąć.
  • Dodać całą mąkę, szczyptę soli, kardamon, przyprawę do piernika, masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ścierką. Zostawić na ok. 1 godzinę, by podwoiło objętość. Ciasto przebić.
  • Następnie dodać do ciasta migdały, pistacje oraz odsączone z nadmiaru płynu bakalie. Zagnieść krótko i energicznie. 
  • Ciasto przełożyć na stolnicę lub od razu na wyłożoną papierem blaszkę (dobrze jest natłuścić dłonie w oleju lub oliwie). Formować  prostokąt o wymiarach nieco większych niż kartka A4. Na środku ułożyć wałeczek marcepanu. 
  • Zawinąć boki do środka. Podwinąć końce, by ciasto miało kształt foremnej strucli. Ciasto lekko posmarować olejem. Przykryć kuchenną ścierką. Zostawić na około 1 godzinę, by ponownie urosło.
  • Piec  około 25 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu). Strucla powinna się ładnie zarumienić.
  • Po wyjęciu z pieca przełożyć ciasto na kratkę, by wystygło.
  • Przed podaniem stollen posypać obficie cukrem pudrem. 
  • Następnie pokroić w plastry.