Rolada z malinową bita śmietaną na idealny letni deser

Rolada z malinowa bita śmietaną
Autor: Shutteratock Przyjemnie słodki, puszysty i lekki deser na lato.
łatwy
50 min
10

Niesamowicie lekki i puszysty biszkopt, cudownie delikatna bita śmietana i słodkie maliny to zestaw niemal doskonały. Ta rolada jest tak smaczna, że nigdy nie udaje się zjeść tylko jednego kawałka.

SKŁADNIKI

  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywna pianę, po czym, nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce cukru co ok. 1 minutę.
  • Z białka i cukru powstanie lśniąca piana, do której dalej miksując należy dodawać  pojedynczo żółtka.
  • Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
  • Biszkopt piec ok 12-15 minut, następnie wyłożyć go na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i przykryć drugą, wilgotną ściereczką.
  • Maliny zblendować lub rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, po czym ostrożnie wymieszać z malinami.
  • Ciasto posmarować malinową śmietaną i zwinąć w roladę.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej