Rolada z malinową bita śmietaną na idealny letni deser
2022-06-16
łatwy
50 min
10
Niesamowicie lekki i puszysty biszkopt, cudownie delikatna bita śmietana i słodkie maliny to zestaw niemal doskonały. Ta rolada jest tak smaczna, że nigdy nie udaje się zjeść tylko jednego kawałka.
SKŁADNIKI
- 8 żółtek
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywna pianę, po czym, nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce cukru co ok. 1 minutę.
- Z białka i cukru powstanie lśniąca piana, do której dalej miksując należy dodawać pojedynczo żółtka.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
- Biszkopt piec ok 12-15 minut, następnie wyłożyć go na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i przykryć drugą, wilgotną ściereczką.
- Maliny zblendować lub rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, po czym ostrożnie wymieszać z malinami.
- Ciasto posmarować malinową śmietaną i zwinąć w roladę.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?