Racuchy drożdżowe: przepis na smaczną alternatywę dla pączków na tłusty czwartek

Racuchy drożdżowe
Autor: Shutterstock Racuchy drożdżowe zadowolą nawet najwytrawniejszych smakoszy!
łatwy
30 min
4

Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem śmiało zastąpią karnawałowe wypieki. Z dodatkiem kwaśnej śmietany czy łososia trafią w gust nawet najwytrawniejszych smakoszy. Ich uniwersalność to największa zaleta - dzięki niej za pomocą dodatków możesz zmieniać charakter przekąski, którą możesz podać i na słodko, i na wytrawnie.

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 2 dag masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka alkoholu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dodatki: cukier puder, płynny miód, konfitura różana, wędzony łosoś, kawior, kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozkrusz drożdże (najlepiej, by miały temperaturę pokojową). Rozetrzyj je z cukrem.
  • Dodaj przesianą mąkę i ciepłe (ale nie gorące) mleko.
  • Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połącz go ze stopionym, przestudzonym masłem, solą, żółtkami i alkoholem.
  • Dobrze wyrób ciasto (najlepiej używając drewnianej łyżki).
  • Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 5-10 minut. Na koniec jeszcze raz zamieszaj.
  • Nabieraj ciasto łyżką i wykładaj na rondel lub głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Formuj kształtne placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe racuchy przekładaj na talerz wyłożony papierem. Osączaj z nadmiaru tłuszczu.
  • Serwuj posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury różanej lub polane płynnym miodem. Jeśli wolisz wytrawne smaki, podawaj racuchy z wędzonym łososiem, kleksem kwaśnej śmietany lub kawiorem.