Racuchy drożdżowe - przepis na smaczną alternatywę dla pączków na tłusty czwartek
2022-01-20

łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem śmiało zastąpią karnawałowe wypieki. Można je również podać w wersji wytrawnej - z dodatkiem kwaśnej śmietany czy łososia trafią w gust nawet najwytrawniejszych smakoszy. Ich uniwersalność to największa zaleta - dzięki niej za pomocą dodatków możesz zmieniać charakter przekąski, którą możesz podać i na słodko, i na wytrawnie. Oto nasz sprawdzony przepis na drożdżowe racuchy.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 2 dag masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka alkoholu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatki: cukier puder, płynny miód, konfitura różana, wędzony łosoś, kawior, kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozkrusz drożdże (najlepiej, by miały temperaturę pokojową). Rozetrzyj je z cukrem.
- Dodaj przesianą mąkę i ciepłe (ale nie gorące) mleko.
- Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw.
- Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połącz go ze stopionym, przestudzonym masłem, solą, żółtkami i alkoholem.
- Dobrze wyrób ciasto (najlepiej używając drewnianej łyżki). Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 5-10 minut. Na koniec jeszcze raz zamieszaj.
- Nabieraj ciasto łyżką i wykładaj do rondla lub na głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Formuj kształtne placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Racuchy drożdżowe serwuj na słodko posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury różanej lub polane płynnym miodem.
- Jeśli wolisz wytrawne smaki, podawaj racuchy z wędzonym łososiem, kleksem kwaśnej śmietany lub kawiorem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Więcej pomysłów na drożdżowe pyszności
- Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki
- Uniwersalne ciasto krucho-drożdżowe - zrobisz je w 15 minut! Idealne na słodko i wytrawnie!
- Japońskie bułki mleczne: przepis na zaparzone ciasto drożdżowe
- Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii