Pomysł na deser z programu UGOTOWANI TVN. Ciasto francuskie z owocami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Ciasto francuskie sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, na ostro, ale także na słodko jako pyszny deser. Proponujemy owocowy piruet, czyli ciasto francuskie z orzeźwiającą gruszką oraz soczystym jabłkiem. Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, a w domu nie masz za wiele składników, pamiętaj o owocowym piruecie
SKŁADNIKI
- Ciasto francuskie - 300 g
- Jabłka - 400 g
- Gruszka - 400 g
- Masło - 2 łyżki
- cukier - 250 ml
- Jajka - 1 sztuka
- Migdały - płatki - 50 g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na posmarowanej masłem blaszce. Obierz jabłka i gruszki, zetrzyj je na tarce.
- Dodaj cukier i ułóż je na cieście francuskim.
- Wierzch przykryj drugą częścią ciasta.
- Roztrzep jajko i posmaruj wierz ciasta, a następnie posyp je płatkami migdałowymi.
- Piecz na złoty kolor przez około 20 minut.