Pomarańczowe ciasto do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pomarańczowe ciasto ponczowe to najlepsze zaproszenie do popołudniowej herbaty. Wilgotne od ponczu, słodkie i niezwykle aromatyczne. W sam raz na rodzinne spotkanie lub na pocieszenie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g masła lub margaryny, stopionego i przestudzonego
- 3 jajka
- 1 pomarańcza, skórka i wyciśnięty sok
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- na poncz do nasączenia:
- 30 ml soku z cytryny
- 30 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce ubić 3 jajka z cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz startą skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 20-30 minut, do zrumienienia.
- Przygotować poncz do nasączenia ciasta: do rondelka wlać sok z cytryny, wodę i dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się roztopi.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, nasączyć gorącym ponczem i posypać cukrem pudrem.