Pomarańczowe ciasto do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy

2021-03-29
Pomarańczowe ciasto ponczowe do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy
Autor: Shutterstock Nasączone ponczem ciasto pasuje do mocnej czarnej herbaty
łatwy
30 min
4

Pomarańczowe ciasto ponczowe to najlepsze zaproszenie do popołudniowej herbaty. Wilgotne od ponczu, słodkie i niezwykle aromatyczne. W sam raz na rodzinne spotkanie lub na pocieszenie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny, stopionego i przestudzonego
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza, skórka i wyciśnięty sok
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • na poncz do nasączenia:
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce ubić 3 jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz startą skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.
  • Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 20-30 minut, do zrumienienia.
  • Przygotować poncz do nasączenia ciasta: do rondelka wlać sok z cytryny, wodę i dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się roztopi.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, nasączyć gorącym ponczem i posypać cukrem pudrem.