Pao de Deus: portugalska drożdżówka z kokosem
2021-09-22
łatwy
0 min
4
Pao de Deus to drożdżówka z kokosowym nadzieniem popularna w Portugalii. Bułeczki przypominają z wyglądu nasze drożdżówki z budyniem. Kokosowe nadzienie Pao de Deus jest obłędnie słodkie. Drożdżówki podaje się do porannej kawy, ale uwodzą smakiem przez cały dzień.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 15 gramów drożdży
- 150 ml mleka
- 125 gr masła
- 400 gramów mąki
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowy
- Nadzienie:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wiórków kokosowyvh
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztopić masło, dodać do niego mleko. Do mleczno-maślanej mieszanki dodać pokruszone drożdże i odstawić, aby drożdże zaczęły się namnażać.
- Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i jajkiem, połączyć z drożdżowym płynem, zagnieść gładkie ciasto.
- Przykryć ciasto ściereczką i zostawić na godzinę.
- Przygotować nadzienie. Lekko ubić jajka z cukrem, dodać wiórki kokosowe.
- Ciasto uformować w wałek, pokroić go na 8 kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, lekko ją spłaszczyć, po środku zrobić niewielkie wgłębienie. We wgłębienia nałożyć po łyżce nadzienia.
- Bułeczki posmarować mlekiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec drożdżówki przez 25 minut w 180°C.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego