Pao de Deus: portugalska drożdżówka z kokosem

2021-09-22
Pao de Deus: portugalska drożdżówka z kokosem
Autor: Shutterstock Pao de Deus to słodka drożdżówka z kokosowym nadzieniem idealna do porannej kawy
łatwy
0 min
4

Pao de Deus to drożdżówka z kokosowym nadzieniem popularna w Portugalii. Bułeczki przypominają z wyglądu nasze drożdżówki z budyniem. Kokosowe nadzienie Pao de Deus jest obłędnie słodkie. Drożdżówki podaje się do porannej kawy, ale uwodzą smakiem przez cały dzień. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 15 gramów drożdży
  • 150 ml mleka
  • 125 gr masła
  • 400 gramów mąki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowy
  •  
  • Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowyvh
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztopić masło, dodać do niego mleko. Do mleczno-maślanej mieszanki dodać pokruszone drożdże i odstawić, aby drożdże zaczęły się namnażać.
  • Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i jajkiem, połączyć z drożdżowym płynem, zagnieść gładkie ciasto.
  • Przykryć ciasto ściereczką i zostawić na godzinę.
  • Przygotować nadzienie. Lekko ubić jajka z cukrem, dodać wiórki kokosowe.
  • Ciasto uformować w wałek, pokroić go na 8 kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, lekko ją spłaszczyć, po środku zrobić niewielkie wgłębienie. We wgłębienia nałożyć po łyżce nadzienia.
  • Bułeczki posmarować mlekiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec drożdżówki przez 25 minut w 180°C.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Redakcja
więcej