Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi

2021-02-08
Dorota Berezowska
Pączki pieczone, drożdżowe z lukrem wg przepisu babci Krysi
Autor: Shutterstock Drożdżowe pączki pieczone smakują równie dobrze jak smażone
średni
55 min
4

Takie pączki pieczone, drożdżowe, z lukrem lub posypane cukrem pudrem robiła babcia Krysia w karnawale, kiedy miała przyjść w gości gromada dzieciaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dzisiaj również upiec pączki drożdżowe. Takie pączki są zdrowsze i równie pyszne.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ z przepisami!

Składniki

120 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

380 g mąki tortowej

50 g cukru

2 łyżki rumu (lub kilka kropli aromatu rumowego)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

3/4 łyżeczki soli

3 jajka (jeśli są bardzo małe to 4)

180 g masła

mąka do podsypania

marmolada do nadziana

1 jajko do smarowania

 

Lukier:

200 g cukru pudru

sok 1 z cytryny

tyle samo wody co soku

smażona skórka pomarańczowa do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

ROZCZYN: mleko lekko podgrzane mieszamy w miseczce z pokruszonymi drożdżami (najlepiej jakby miały temperaturę pokojową), 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut pod lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien wyrosnąć i się spienić.

Do miski wsypujemy przez sito resztę mąki, cukier, sól, wanilię, rum dodajemy rozczyn i wyrabiamy mikserem ciasto dodając jajka oraz pokrojone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie w kulkę. Podsypujemy stolnicę i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1,5 cm. Wykrawamy z ciasta krążki obwodu pięści, nakładamy łyżką marmoladę na środek, zlepiamy boki, ukręcamy kulkę i układamy na foremkach do pieczenia (papilotkach). Odstawiamy pączki do wyrośnięcia (na ok. pół godziny).

Układamy pączki na blasze, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem  i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC ok 12-15 min.

Studzimy nieco pączki. W tym czasie mieszamy składniki lukru, aby powstała gęsta, płynna masa lukrowa i smarujemy lukrem pączki z wierzchu, po czym posypujemy je skórką pomarańczową.

Dorota Berezowska