Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić?

Marta Balko
Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić?
Autor: Shutterstock Holenderskie pączki oliebollen smażone są z ciasta drożdżowego z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek oraz jabłka.
średni
60 min
4

Holenderskie pączki nazywane oliebollen, to przysmak nie tylko Holendrów. Popularne są również w Belgii i Niemczech. Holendrzy te pyszne małe pączki z rodzynkami i jabłkiem jedzą głównie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra. My proponujemy je na karnawał i Tłusty Czwartek.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki,
  • 30 - 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 15 dag rodzynek,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 1 jabłko,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder i cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki namoczyć na noc w rumie.
  • Jabłko drobno pokroić w kostkę.
  • Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki pączków, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Formować z ciasta kulki dłońmi lekko posmarowanymi olejem i kłaść na rozgrzany olej.
  • Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
  • Pączki wyjąć na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu.
Marta Balko