Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić?

Holenderskie pączki nazywane oliebollen, to przysmak nie tylko Holendrów. Popularne są również w Belgii i Niemczech. Holendrzy te pyszne małe pączki z rodzynkami i jabłkiem jedzą głównie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra. My proponujemy je na karnawał i Tłusty Czwartek.
50 dag mąki,
30 - 40 g świeżych drożdży,
200 ml ciepłego mleka,
2 jajka,
15 dag rodzynek,
skórka starta z połowy cytryny,
1 jabłko,
4 łyżki cukru,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rodzynki namoczyć na noc w rumie.
Jabłko drobno pokroić w kostkę.
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki pączków, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Formować z ciasta kulki dłońmi lekko posmarowanymi olejem i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Pączki wyjąć na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu.