Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić?

2021-02-08
Marta Balko
Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić?
Autor: Shutterstock Holenderskie pączki oliebollen smażone są z ciasta drożdżowego z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek oraz jabłka.
średni
60 min
4

Holenderskie pączki nazywane oliebollen, to przysmak nie tylko Holendrów. Popularne są również w Belgii i Niemczech. Holendrzy te pyszne małe pączki z rodzynkami i jabłkiem jedzą głównie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra. My proponujemy je na karnawał i Tłusty Czwartek.

Składniki

50 dag mąki,

30 - 40 g świeżych drożdży,

200 ml ciepłego mleka,

2 jajka,

15 dag rodzynek,

skórka starta z połowy cytryny,

1 jabłko,

4 łyżki cukru,

szczypta soli,

olej do smażenia,

cukier puder i cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rodzynki namoczyć na noc w rumie.

Jabłko drobno pokroić w kostkę.

Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki pączków, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Formować z ciasta kulki dłońmi lekko posmarowanymi olejem i kłaść na rozgrzany olej.

Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

Pączki wyjąć na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu.

Marta Balko