Oponki drożdżowe - wspomnienie z dzieciństwa na tłusty czwartek [WIDEO]
Oponki drożdżowe to jeden ze smaków, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Przyrządzane przez mamę czy babcię błyskawicznie znikały z talerza. Ich przygotowanie nie jest trudne. Warto więc przygotować je samodzielnie na tłusty czwartek!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
SKŁADNIKI
- 765 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 250 ml mleka
- 6 żółtek
- 80 g drożdży
- 60 g masła
- 12 łyżek oleju słonecznikowego
- 100 ml likieru cytrynowego
- 250 g cukru pudru
- cytryna
- 175 ml wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj drożdże z cukrem, dodaj mleko. Żółtka wymieszaj z solą i dodaj do drożdży z mlekiem.
- Masło roztop w rondelku i przestudź.
- Na blat lub stolnicę przesiej mąkę. W środku powstałej górki mąki zrób dziurkę.
- Do dziurki wlej rozczyn drożdżowy, dodaj likier cytrynowy, olej, ostudzone masło.
- Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż będzie gładkie. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto zwiększy objętość, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy (lub na blacie) na grubość ok. 1,5 centymetra.
- Szklanką wycinaj krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wytnij środek. Przykryj ściereczką i pozostaw oponki do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj lukier. W garnku zagotuj wodę z cukrem pudrem, 5 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, skórką otartą z cytryny. Gdy się zagotuje, jeszcze chwilę pomieszaj i odstaw.
- Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i dokładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Za pomocą pędzelka posmaruj oponki lukrem lub posyp cukrem pudrem.