Oponki drożdżowe - wspomnienie z dzieciństwa na tłusty czwartek [WIDEO]

2021-03-29
Oponki drożdżowe - wspomnienie z dzieciństwa na tłusty czwartek [WIDEO]
Autor: Shutterstock Oponki świetnie smakują, gdy obsypiemy je cukrem pudrem.
średni
45 min
4

Oponki drożdżowe to jeden ze smaków, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Przyrządzane przez mamę czy babcię błyskawicznie znikały z talerza. Ich przygotowanie nie jest trudne. Warto więc przygotować je samodzielnie na tłusty czwartek!

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

SKŁADNIKI

  • 765 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 80 g drożdży
  • 60 g masła
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 100 ml likieru cytrynowego
  • 250 g cukru pudru
  • cytryna
  • 175 ml wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj drożdże z cukrem, dodaj mleko. Żółtka wymieszaj z solą i dodaj do drożdży z mlekiem.
  • Masło roztop w rondelku i przestudź.
  • Na blat lub stolnicę przesiej mąkę. W środku powstałej górki mąki zrób dziurkę.
  • Do dziurki wlej rozczyn drożdżowy, dodaj likier cytrynowy, olej, ostudzone masło.
  • Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż będzie gładkie. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto zwiększy objętość, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy (lub na blacie) na grubość ok. 1,5 centymetra.
  • Szklanką wycinaj krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wytnij środek. Przykryj ściereczką i pozostaw oponki do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj lukier. W garnku zagotuj wodę z cukrem pudrem, 5 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, skórką otartą z cytryny. Gdy się zagotuje, jeszcze chwilę pomieszaj i odstaw.
  • Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
  • Wyjmuj łyżką cedzakową i dokładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Za pomocą pędzelka posmaruj oponki lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek