Makowiec korzenny o piernikowym aromacie - przepis siostry Anastazji

Makowiec korzenny o piernikowym aromacie - przepis siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Makowiec korzenny to trochę takie ciasto 2 w 1 - makowe, ale o aromacie piernika
łatwy
35 min
6

Makowiec korzenny to sprytny pomysł na połączenie w jednym dwóch tradycyjnych ciast - makowca i piernika. Ten makowiec ma bowiem wyraźnie piernikowy aromat. A na dodatek jest łatwy do przygotowania - uda się nawet kuchennym laikom.

SKŁADNIKI

  • 20 dag maku
  • 40 dag cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 1 dag zmielonego cynamonu
  • 1 dag zmielonych goździków
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • ½ laski wanilii
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak wsypać na na sito, zalać wrzącą wodą, odcedzić, ostudzić.
  • Zimny, sparzony mak trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
  • Rozdrobniony mak utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać cynamon, goździki, migdały, ziarenka wanilii i startą skórkę z cytryny.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy makowej.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160º C przez 40-50 min. Po upieczeniu wierzch makowca dekoracyjnie polukrować.
Beszamel - Jak zrobić makowiec

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej