Makowiec korzenny o piernikowym aromacie - przepis siostry Anastazji
2021-11-12
łatwy
35 min
6
Makowiec korzenny to sprytny pomysł na połączenie w jednym dwóch tradycyjnych ciast - makowca i piernika. Ten makowiec ma bowiem wyraźnie piernikowy aromat. A na dodatek jest łatwy do przygotowania - uda się nawet kuchennym laikom.
SKŁADNIKI
- 20 dag maku
- 40 dag cukru kryształu
- 5 jaj
- 1 dag zmielonego cynamonu
- 1 dag zmielonych goździków
- 10 dag zmielonych migdałów
- ½ laski wanilii
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak wsypać na na sito, zalać wrzącą wodą, odcedzić, ostudzić.
- Zimny, sparzony mak trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
- Rozdrobniony mak utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać cynamon, goździki, migdały, ziarenka wanilii i startą skórkę z cytryny.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy makowej.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160º C przez 40-50 min. Po upieczeniu wierzch makowca dekoracyjnie polukrować.
Beszamel - Jak zrobić makowiec