Kruche ciasto: przepis podstawowy na maślany placek z owocami
2021-09-12
łatwy
30 min
6
Kruche ciasto z owocami to najlepszy placek do popołudniowej kawy lub herbaty. Maślane ciasto rozsypujące się niczym piasek pod zębami jest cudownie kruche. Owoce łączą w sobie słodycz i kwasowość. Idealne połączenie!
Kruche ciasto, jak żadne ciasto nie jest deserem dietetycznym. Szczególnie kruche ciasto, którego głównym składnikiem jest tłuszcz maślany. Zawsze używam masła, ale można go zastąpić margaryną o smaku i zapachu masła. Nie jest to to samo, ale może być. Można również przygotować kruche ciasto na smalcu, czyli wytopionym tłuszczu wieprzowym.
Zobacz także: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche?
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła lub dobrej margaryny
- 120 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 białko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ćwierć łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki orzechów włoskich łuskanych
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą oraz masło drobno posiekać. Można też zrobić to w malakserze. Dodać żółtka i białko szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć plackiem formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połowki śliwek skórką do dołu.
- Wierzch posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.
- Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Dlaczego warto jeść śliwki?