Kruche ciasto: przepis podstawowy na maślany placek z owocami

Kruche ciasto: przepis podstawowy na maślany placek z owocami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Kruche ciasto z owocami to najlepszy placek do popołudniowej kawy lub herbaty. Maślane ciasto rozsypujące się niczym piasek pod zębami jest cudownie kruche. Owoce łączą w sobie słodycz i kwasowość. Idealne połączenie! 

Kruche ciasto, jak żadne ciasto nie jest deserem dietetycznym. Szczególnie kruche ciasto, którego głównym składnikiem jest tłuszcz maślany. Zawsze używam masła, ale można go zastąpić margaryną o smaku i zapachu masła. Nie jest to to samo, ale może być. Można również przygotować kruche ciasto na smalcu, czyli wytopionym tłuszczu wieprzowym. 

Zobacz także: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? 

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka 
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ćwierć łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 kg śliwek 
  • 2 łyżki orzechów włoskich łuskanych
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą oraz masło drobno posiekać. Można też zrobić to w malakserze. Dodać żółtka i białko szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć plackiem formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połowki śliwek skórką do dołu. 
  • Wierzch posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.
  • Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej