Korowaj mielnicki: przepis na drożdżowe ciasto weselne
2022-05-09
łatwy
60 min
4
Korowaj mielnicki to tradycyjne dla regionu Puszczy Mielnickiej ciasto obrzędowe. Korowaj jest ozdobnym ciastem drożdżowym weselnym i agrarnym. Korowaje piecze się na wesela. A także na symboliczne zaślubiny z Matką Ziemią. Wiosną korowaj toczony jest przez parę dziewcząt i kawalera po ziemni ornej całej wspólnoty wiejskiej. Dla upamiętnienia zanikającej tradycji, każdego roku w Mielniku nad Bugiem organizowany jest Festiwal Korowaja Mielnickiego. Polecamy przepis na korowaj autorstwa Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej (gm. Mielnik) jednej z laureatek tego konkursu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 5 jaj
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć z 1 kg mąki. Przykryć ściereczką i poczekać aż masa podwoi swoją objętość. Trzymać w ciepłym miejscu.
- Następnie dodać masło, cukier lub miód, jajka i resztę mąki. Zagniatać tak długo, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki.
- Ponownie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto wyrośnie.
- Po wyrośnięciu nadajemy odpowiedni kształt i szybko je przyozdabiamy z ciasta nieco ściślejszego.
- Ciasto najlepiej upiec w piecu chlebowym.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego