Korowaj mielnicki: przepis na drożdżowe ciasto weselne

2022-05-09
Korowaj mielnicki: przepis na drożdżowe ciasto weselne
Autor: Shutterstock Korowaj to ozdobne ciasto wyrażające kunszt i umiejętności.
łatwy
60 min
4

Korowaj mielnicki to tradycyjne dla regionu Puszczy Mielnickiej ciasto obrzędowe. Korowaj jest ozdobnym ciastem drożdżowym weselnym i agrarnym. Korowaje piecze się na wesela.  A także na symboliczne zaślubiny z Matką Ziemią. Wiosną korowaj toczony jest przez parę dziewcząt i kawalera po ziemni ornej całej wspólnoty wiejskiej. Dla upamiętnienia zanikającej tradycji, każdego roku w Mielniku nad Bugiem organizowany jest Festiwal Korowaja Mielnickiego. Polecamy przepis na korowaj autorstwa Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej (gm. Mielnik) jednej z laureatek tego konkursu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 5 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć z 1 kg mąki. Przykryć ściereczką i poczekać aż masa podwoi swoją objętość. Trzymać w ciepłym miejscu.  
  • Następnie dodać masło, cukier lub miód, jajka i resztę mąki. Zagniatać tak długo, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki.
  • Ponownie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto wyrośnie.
  • Po wyrośnięciu nadajemy odpowiedni kształt i szybko je przyozdabiamy z ciasta nieco ściślejszego.
  • Ciasto najlepiej upiec w piecu chlebowym.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego