Kołacze drożdżowe z bakaliami - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Kołacze wypełnione nadzieniem orzechowym i migdałowym są przepyszne. I chociaż przygotowanie drożdżowego ciasta wymaga nieco czasu, to efekt zachwyci każdego. Polecamy nasz sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 37 dag maki
- 1/8 l mleka
- torebka drożdży suchych
- 5 dag cukru
- 7,5 dag masła lub margaryny
- sól
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- NADZIENIE 1:
- 10 dag grubo zmielonych orzechów laskowych
- 5 dag posiekanych rodzynek
- 2 torebki cukru wanilinowego
- czubata łyżka cukru
- jajko
- 3 łyżki rumu
- skórka otarta z 1 cytryny
- NADZIENIE 2:
- 15 dag grubo zmielonych migdałów (obranych)
- czubata łyżka smażonej skorki pomarańczowej
- kilka kropli olejku migdałowego
- 5 dag cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- 4 łyżki dżemu morelowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek. Wlać w niego mleko – lekko podgrzane. Na powierzchni mleka rozkruszyć drożdże. Drewnianą łyżką rozmieszać lekko powstałą masę i posypać łyżeczką cukru.
- Rozczyn drożdżowy przykryć serwetką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (może to być piekarnik rozgrzany do 50 stopni) do wyrośnięcia.
- Następnie dodać resztę cukru, miękki tłuszcz, szczyptę soli i jajko.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski.
- Zostawić jeszcze na 25 minut do wyrośnięcia.
- Składniki obu farszów wymieszać osobno.
- Z ciasta rozwałkować 2 prostokąty. Każdy prostokąt posmarować innym nadzieniem – pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Prostokąty zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.
- Tortownicę (26 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej kołacze (w dowolny sposób) i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
- Upieczone kołacze posmarować ciepłym dżemem.