Kołacze drożdżowe z bakaliami - sprawdzony przepis

drozdzowe-kolaczki-z-bakaliami-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Bez pracy nie ma kołaczy, dlatego warto się przyłożyć, aby otrzymać wspaniały drożdżowy wypiek.
średni
120 min
4

Kołacze wypełnione nadzieniem orzechowym i migdałowym są przepyszne. I chociaż przygotowanie drożdżowego ciasta wymaga nieco czasu, to efekt zachwyci każdego. Polecamy nasz sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 37 dag maki
  • 1/8 l mleka
  • torebka drożdży suchych
  • 5 dag cukru
  • 7,5 dag masła lub margaryny
  • sól
  • jajko
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  •  
  • NADZIENIE 1:
  • 10 dag grubo zmielonych orzechów laskowych
  • 5 dag posiekanych rodzynek
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • czubata łyżka cukru
  • jajko
  • 3 łyżki rumu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  •  
  • NADZIENIE 2:
  • 15 dag grubo zmielonych migdałów (obranych)
  • czubata łyżka smażonej skorki pomarańczowej
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  •  
  • 4 łyżki dżemu morelowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek. Wlać w niego mleko – lekko podgrzane. Na powierzchni mleka rozkruszyć drożdże. Drewnianą łyżką rozmieszać lekko powstałą masę i posypać łyżeczką cukru.
  • Rozczyn drożdżowy przykryć serwetką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (może to być piekarnik rozgrzany do 50 stopni) do wyrośnięcia.
  • Następnie dodać resztę cukru, miękki tłuszcz, szczyptę soli i jajko.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski.
  • Zostawić jeszcze na 25 minut do wyrośnięcia.
  • Składniki obu farszów wymieszać osobno.
  • Z ciasta rozwałkować 2 prostokąty. Każdy prostokąt posmarować innym nadzieniem – pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Prostokąty zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.
  • Tortownicę (26 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej kołacze (w dowolny sposób) i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
  • Upieczone kołacze posmarować ciepłym dżemem.
Mirosława Kopoczek
więcej