Genialny sernik jagodowy - łatwiejszy niż myślisz

Genialny sernik jagodowy - łatwiejszy niż myślisz
Autor: Shutterstock Sernik jagodowy to idealny letni deser
łatwy
30 min
8

Sernik jagodowy to wypiek, który przygotujesz bardzo łatwo. Jest nie tylko smaczny, ale też efektowny. Polecamy latem - na co dzień i od święta

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 220 g herbatników
  • 100 g masła – roztopionego i wystudzonego
  • Masa serowa:
  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
  • 200-210 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 200 g umytych, osączonych jagód
  • 100 g umytej, osączonej borówki  (albo 300 g jagód lub borówki - bez mieszania)
  • Sos jagodowy:
  • 100 g jagód 
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zblendować na piasek. Przesypać do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i docisnąć.
  • Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać oba lub jeden rodzaj jagód i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C z funkcją góra – dół, przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.
  • Jagody i borówki przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika .
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej