Genialny sernik jagodowy - łatwiejszy niż myślisz
2022-07-27
łatwy
30 min
8
Sernik jagodowy to wypiek, który przygotujesz bardzo łatwo. Jest nie tylko smaczny, ale też efektowny. Polecamy latem - na co dzień i od święta
SKŁADNIKI
- Spód:
- 220 g herbatników
- 100 g masła – roztopionego i wystudzonego
- Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g naturalnego jogurtu
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
- 200-210 g cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 duże jajka
- 200 g umytych, osączonych jagód
- 100 g umytej, osączonej borówki (albo 300 g jagód lub borówki - bez mieszania)
- Sos jagodowy:
- 100 g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zblendować na piasek. Przesypać do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i docisnąć.
- Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać oba lub jeden rodzaj jagód i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C z funkcją góra – dół, przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.
- Jagody i borówki przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika .
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe