Drożdżowy placek bez wyrabiania - łatwy przepis na drożdżowy przysmak
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łatwy drożdżowy placek bez wyrabiania doskonale znają nasze babcie, a przepis na niego przekazują z pokolenia na pokolenie. Najwyższa pora, aby zdradzić tę słodką recepturę.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 3 jaja
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki oleju
- 4 dag drożdży
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- zapach rumowy
- 5 dag rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę lekko podgrzej. Przelej do dużej miski, dodaj cukier, mleko i olej. Poczekaj, aż zawiesina osiągnie temperaturę pokojową, a cukier trochę się rozpuści.
- Następnie wbij jajka, dodaj drożdże oraz 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na noc.
- Rano dosyp resztę mąki (przez sito!), dodaj zapach i obsypane mąką rodzynki. Dobrze wymieszaj łyżką.
- Przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
- Potem piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.