Drożdżowy placek bez wyrabiania - łatwy przepis na drożdżowy przysmak

2021-03-29
Łatwy drożdżowy placek bez wyrabiania
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Łatwy drożdżowy placek bez wyrabiania doskonale znają nasze babcie, a przepis na niego przekazują z pokolenia na pokolenie. Najwyższa pora, aby zdradzić tę słodką recepturę.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 3 jaja
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 4 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • zapach rumowy
  • 5 dag rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę lekko podgrzej. Przelej do dużej miski, dodaj cukier, mleko i olej. Poczekaj, aż zawiesina osiągnie temperaturę pokojową, a cukier trochę się rozpuści.
  • Następnie wbij jajka, dodaj drożdże oraz 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na noc.
  • Rano dosyp resztę mąki (przez sito!), dodaj zapach i obsypane mąką rodzynki. Dobrze wymieszaj łyżką.
  • Przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
  • Potem piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.