Drożdżówka niespodzianka - przepis na Wielkanocne ciasto z jajkiem
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Zazwyczaj robimy jajka faszerowane lub klops z jajkiem. Tym razem proponujemy przepis na nietypową drożdżówkę z niespodzianką - upieczonym jajem w środku. Przepis ten wymyślił znany szef kuchni Robert Muzyczka. Zobacz jak zrobić drożdżówkę z jajkiem - świetny pomysł na przekąskę lub piknik.
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 żółtka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
- świeża papryka
- sos serowy (np. Tarsmak)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.
- Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
- Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C.
- Bułeczki podawać z sosem serowym.