Czekoladowy biszkopt do tortów: najlepszy przepis od cukiernika

Czekoladowy biszkopt do tortów: najlepszy przepis od cukiernika
Autor: Shutterstock.com Trzy warstwy czekoladowego biszkoptu na tort gotowe do nasączenia i przełożenia kremem maślanym
łatwy
30 min
12

Czekoladowy biszkopt do tortów Czarny Las, Marengo lub innego tortu tematycznego nie ma sobie równych. Przygotowany według tego przepisu cukierniczego biszkopt będzie wyrośnięty, puszysty i równy. Z podanych proporcji otrzymasz 4 warstwy ciasta w rozmiarze 22 z brzegiem o wysokości 10 cm. Lub 3 warstwy ciasta w rozmiarze 24 (26) cm. 

Składniki

6 jajek rozmiar M

1 szczypta soli

230 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

180 g mąki pszennej typ 405

40 g kakao ciemnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tortownica o średnicy 22 cm lub 24 cm 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie górne / dolne. (Jeśli Twój piekarnik rozgrzewa się trochę dłużej, ustaw początkową temperaturę na 200°C)

Wyłóż spód tortownicy - formy do pieczenia papierem do pieczenia. Boków nie trzeba smarować, ani wykładać papierem. Chcemy by ciasto swobodnie rosło.

Oddziel jajka i użyj robota kuchennego do ubijania białek razem z solą na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubijaj, aż uzyskasz aksamitną, błyszczącą masę.

Teraz zmniejsz trochę prędkość miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Kontynuuj mieszanie, aż połączą się z masą.

Na koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki wymieszaj z masą jajeczną za pomocą łopatki.

Teraz wlej ciasto do przygotowanej formy, wygładź wierzch i od razu wstaw do piekarnika. Teraz może piec przez 20 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek piekarnika, aby biszkopt nie doznał szoku z zimna i nie opadł.

Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, możesz użyć testu suchego patyczka. Wbij drewniany patyczek lub drut dziewiarski w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysty, biszkopt jest gotowy.

Lekko ostudź przez 15 minut w formie. Po kwadransie biszkopt można ostrożnie wyjąć z formy. W tym celu przejedź plastikowym nożem wokół biszkoptu wzdłuż krawędzi tortownicy. Następnie otwórz tortownicę i wyłóż na ruszt lub płaski talerz. Teraz, aby nie dopuścić do wyschnięcia ciasta, połóż na biszkopcie wilgotną czystą ściereczkę i pozwól mu ostygnąć. 

Całkowicie ostudzony biszkopt można kroić, nasączać i przekładać kremami. 

Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej