Czekoladowy biszkopt do tortów: najlepszy przepis od cukiernika

Czekoladowy biszkopt do tortów Czarny Las, Marengo lub innego tortu tematycznego nie ma sobie równych. Przygotowany według tego przepisu cukierniczego biszkopt będzie wyrośnięty, puszysty i równy. Z podanych proporcji otrzymasz 4 warstwy ciasta w rozmiarze 22 z brzegiem o wysokości 10 cm. Lub 3 warstwy ciasta w rozmiarze 24 (26) cm. 

Czekoladowy biszkopt do tortów: najlepszy przepis od cukiernika

i

Autor: Shutterstock.com/ Shutterstock Trzy warstwy czekoladowego biszkoptu na tort gotowe do nasączenia i przełożenia kremem maślanym
łatwy
30 min
12

SKŁADNIKI

  • 6 jajek rozmiar M
  • 1 szczypta soli
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej typ 405
  • 40 g kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tortownica o średnicy 22 cm lub 24 cm 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie górne / dolne. (Jeśli Twój piekarnik rozgrzewa się trochę dłużej, ustaw początkową temperaturę na 200°C)
  • Wyłóż spód tortownicy - formy do pieczenia papierem do pieczenia. Boków nie trzeba smarować, ani wykładać papierem. Chcemy by ciasto swobodnie rosło.
  • Oddziel jajka i użyj robota kuchennego do ubijania białek razem z solą na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubijaj, aż uzyskasz aksamitną, błyszczącą masę.
  • Teraz zmniejsz trochę prędkość miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Kontynuuj mieszanie, aż połączą się z masą.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki wymieszaj z masą jajeczną za pomocą łopatki.
  • Teraz wlej ciasto do przygotowanej formy, wygładź wierzch i od razu wstaw do piekarnika. Teraz może piec przez 20 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek piekarnika, aby biszkopt nie doznał szoku z zimna i nie opadł.
  • Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, możesz użyć testu suchego patyczka. Wbij drewniany patyczek lub drut dziewiarski w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysty, biszkopt jest gotowy.
  • Lekko ostudź przez 15 minut w formie. Po kwadransie biszkopt można ostrożnie wyjąć z formy. W tym celu przejedź plastikowym nożem wokół biszkoptu wzdłuż krawędzi tortownicy. Następnie otwórz tortownicę i wyłóż na ruszt lub płaski talerz. Teraz, aby nie dopuścić do wyschnięcia ciasta, połóż na biszkopcie wilgotną czystą ściereczkę i pozwól mu ostygnąć. 
  • Całkowicie ostudzony biszkopt można kroić, nasączać i przekładać kremami. 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...