Czarowne kruche ciasto z malinami i budyniową pianką: prosty przepis

Czarowne kruche ciasto z malinami i budyniową pianką: prosty przepis
Autor: Shutterstock Ciasto kruche z malinami i pianką można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych malin
łatwy
35 min
6

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest  łatwe do przygotowania i przepyszne. Można je piec nie tylko w sezonie na maliny, bo udaje się także z mrożonymi owocami. Oczywiście ciasto możecie przygotować także z innymi owocami jagodowymi - borówkami, czarnymi jagodami czy jeżynami.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  •  1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
  • Podzielić ciasto na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, schłodzić. Ciasto można zagnieść dzień wcześniej.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Białka ubić na sztywno, a następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec powoli wlewać olej, miksując do połączenia.
  • Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry), a następnie łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej