Czarowne kruche ciasto z malinami i budyniową pianką: prosty przepis
2022-07-08
łatwy
35 min
6
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest łatwe do przygotowania i przepyszne. Można je piec nie tylko w sezonie na maliny, bo udaje się także z mrożonymi owocami. Oczywiście ciasto możecie przygotować także z innymi owocami jagodowymi - borówkami, czarnymi jagodami czy jeżynami.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
- Podzielić ciasto na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, schłodzić. Ciasto można zagnieść dzień wcześniej.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Białka ubić na sztywno, a następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec powoli wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry), a następnie łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?