Ciasto Słoneczny brzeg - aksamitna słodycz ze zdecydowanym kontrapunktem

Ciasto Słoneczny brzeg - aksamitna słodycz ze zdecydowanym kontrapunktem
Autor: Shutterstock Lubicie ciasta, w których słodycz miesza się z innymi smakami? To ciasto Słoneczny brzeg jest właśnie dla was!
łatwy
35 min
4

Ciasto Słoneczny brzeg to kompozycja puszystego biszkoptu z kwaskowymi wiśniami, budyniowego  aksamitnego  kremu i gorzkawego kakao. Mariaż smaków, które podbijają podniebienie

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki rumu
  • 400 g drylowanych wiśni (mogą być ze słodkiej zalewy albo mrożone - trzeba je najpierw rozmrozić)
  • Krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Masło posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cukier i sól. Ubij całość ma puszystą masę.
  • Dodawaj pojedynczo jajka i po łyżeczce proszku do pieczenia. Na koniec dodaj przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem, by łatwo się rozprowadzała. Dwie trzecie ciasta wyłóż do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do pozostałej masy dodaj kakao i rum. Wymieszaj i wylej ją na pierwszą warstwę. Wiśnie odsącz z soku lub zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Rozłóż je równomiernie na cieście z kakao.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
  • Przygotuj krem. Budyń wymieszaj z mlekiem i zagotuj, ciągle mieszając. Ostudź przykryty szczelnie folią spożywczą, by na wierzchu nie powstał kożuch.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując i pilnując, by nie było grudek. Rozłóż krem na upieczonym cieście.
  • Wierzch posyp kakao. Deser podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Zobacz nasze przepisy na inne ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej