Ciasto Słoneczny brzeg - aksamitna słodycz ze zdecydowanym kontrapunktem
2022-11-09
łatwy
35 min
4
Ciasto Słoneczny brzeg to kompozycja puszystego biszkoptu z kwaskowymi wiśniami, budyniowego aksamitnego kremu i gorzkawego kakao. Mariaż smaków, które podbijają podniebienie
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 6 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki rumu
- 400 g drylowanych wiśni (mogą być ze słodkiej zalewy albo mrożone - trzeba je najpierw rozmrozić)
- Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- Dodatkowo:
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cukier i sól. Ubij całość ma puszystą masę.
- Dodawaj pojedynczo jajka i po łyżeczce proszku do pieczenia. Na koniec dodaj przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem, by łatwo się rozprowadzała. Dwie trzecie ciasta wyłóż do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do pozostałej masy dodaj kakao i rum. Wymieszaj i wylej ją na pierwszą warstwę. Wiśnie odsącz z soku lub zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Rozłóż je równomiernie na cieście z kakao.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
- Przygotuj krem. Budyń wymieszaj z mlekiem i zagotuj, ciągle mieszając. Ostudź przykryty szczelnie folią spożywczą, by na wierzchu nie powstał kożuch.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując i pilnując, by nie było grudek. Rozłóż krem na upieczonym cieście.
- Wierzch posyp kakao. Deser podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Zobacz nasze przepisy na inne ciasta z kremem