Gofry - przepis. Jak zrobić idealne gofry, jak z nadmorskiej budki
Dieta wegetariańska
Ciasto na gofry nie jest trudne w przygotowaniu, ale odpowiednie proporcje składników decydują o tym, czy gofry wyjdą miękkie, ale jednocześnie chrupiący, czy też gumowate. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na gofry, dzięki któremu zawsze wyjdą idealne.
Z czym podawać gofry?
Gofry można podawać na wiele różnych sposobów w zależności od tego, co nam najbardziej smakuje. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem z cynamonem. można je posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą. Można na sposób amerykański na ciepłe gofry położyć płatki masła i polać je miodem. Gofry ze świeżymi owocami lub frużeliną to klasyka, a można do niech jeszcze dodać bitą śmietanę.
Gofry wytrawne
Jeśli do ciasta na gofry nie dodasz cukru mogą one być świetną bazą do wytrawnych przekąsek i kanapek. Wtedy można je podać z serkiem śmietankowym i kawałkiem wędliny lub łososia. Na pewno będą smakowały.
Poniżej materiału wideo znajdziesz galerię a niej TOP 6 sprawdzonych przepisów na gofry wytrawne, idealne na obiad, lunch i do piwa
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 3 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtko od białka, białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mlekiem, żółtkiem i cukrem pudrem (jeśli gofry mają być słodkie).
- Na koniec do ciasta dodaj ubite białko i wymieszaj ostrożnie ale dokładnie.
- Ciasto wylewaj niezbyt grubą warstwą na kratkę gofrownicy, piecz na złoty kolor.