Gofry - przepis. Jak zrobić idealne gofry, jak z nadmorskiej budki

Ciasto na gofry
Autor: Shutterstock Gotowe ciasto na gofry powinno mieć konsystencję śmietany.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Ciasto na gofry nie jest trudne w przygotowaniu, ale odpowiednie proporcje składników decydują o tym, czy gofry wyjdą miękkie, ale jednocześnie chrupiący, czy też gumowate. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na gofry, dzięki któremu zawsze wyjdą idealne.

Z czym podawać gofry?

Gofry można podawać na wiele różnych sposobów w zależności od tego, co nam najbardziej smakuje. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem z cynamonem. można je posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą. Można na sposób amerykański na ciepłe gofry położyć płatki masła i polać je miodem. Gofry ze świeżymi owocami lub frużeliną to klasyka, a można do niech jeszcze dodać bitą śmietanę.

Gofry wytrawne

Jeśli do ciasta na gofry nie dodasz cukru mogą one być świetną bazą do wytrawnych przekąsek i kanapek. Wtedy można je podać z serkiem śmietankowym i kawałkiem wędliny lub łososia. Na pewno będą smakowały.

Poniżej materiału wideo znajdziesz galerię a niej TOP 6 sprawdzonych przepisów na gofry wytrawne, idealne na obiad, lunch i do piwa

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel żółtko od białka, białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mlekiem, żółtkiem i cukrem pudrem (jeśli gofry mają być słodkie).
  • Na koniec do ciasta dodaj ubite białko i wymieszaj ostrożnie ale dokładnie.
  • Ciasto wylewaj niezbyt grubą warstwą na kratkę gofrownicy, piecz na złoty kolor.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej