Ciasto FANTA: łatwy przepis na pyszne ciasto domowe

Ciasto FANTA: łatwy przepis na pyszne ciasto domowe
Autor: Shutterstock.com Pomarańczowe ciasto piaskowe pokrojone na porcje
łatwy
20 min
8

Ciasto FANTA, tak dobrze kombinujecie, przyrządza się z popularnym napojem pomarańczowym. Napój można zamienić na sok pomarańczowy, jeśli uważacie, że niewielki dodatek gazowanego napoju kłóci się z waszymi przekonaniami kulinarnymi. Ciasto jest pyszne, wilgotne i puszyste. Idealne na każdą okazję. Po prostu doskonały domowy placek! 

Składniki

2 szklanki (300 g) mąki

2 łyżeczki (1/2 opakowania) proszku do pieczenia

1 1/2 szklanki (300 g) cukru

1 pomarańcza, tylko starta skórka i ewentualnie wyciśnięty sok

4 jajka

1/2 szklanki (150 ml) oleju roślinnego

1/2 szklanki (150 ml) gazowanego napoju Fanta lub naturalnego soku pomarańczowego

1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż spód formy keksowej o wymiarach 15 x 30 cm, papierem do pieczenia.

Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Wymieszaj suche składniki na jednorodną mieszaninę.

W drugim wysokim naczyniu utrzyj za pomocą miksera jajka z cukrem. Gdy masa stanie się puszysta dodaj olej i fantę. Miksuj do całkowitego połączenia.

Do mokrej masy na ciasto dodawaj porcjami suche składniki. Ucieraj na niskich obrotach.

Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz 35-40 minut. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.

Gdy ciasto ostygnie, delikatnie wyjmij go z formy, odwracając formę do góry nogami nad prostokątnym talerzem.

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej