Ciasto FANTA: łatwy przepis na pyszne ciasto domowe

Ciasto FANTA: łatwy przepis na pyszne ciasto domowe
Autor: Shutterstock.com Pomarańczowe ciasto piaskowe pokrojone na porcje
łatwy
20 min
8

Ciasto FANTA, tak dobrze kombinujecie, przyrządza się z popularnym napojem pomarańczowym. Napój można zamienić na sok pomarańczowy, jeśli uważacie, że niewielki dodatek gazowanego napoju kłóci się z waszymi przekonaniami kulinarnymi. Ciasto jest pyszne, wilgotne i puszyste. Idealne na każdą okazję. Po prostu doskonały domowy placek! 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki (300 g) mąki
  • 2 łyżeczki (1/2 opakowania) proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki (300 g) cukru
  • 1 pomarańcza, tylko starta skórka i ewentualnie wyciśnięty sok
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki (150 ml) oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki (150 ml) gazowanego napoju Fanta lub naturalnego soku pomarańczowego
  • 1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż spód formy keksowej o wymiarach 15 x 30 cm, papierem do pieczenia.
  • Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Wymieszaj suche składniki na jednorodną mieszaninę.
  • W drugim wysokim naczyniu utrzyj za pomocą miksera jajka z cukrem. Gdy masa stanie się puszysta dodaj olej i fantę. Miksuj do całkowitego połączenia.
  • Do mokrej masy na ciasto dodawaj porcjami suche składniki. Ucieraj na niskich obrotach.
  • Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz 35-40 minut. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
  • Gdy ciasto ostygnie, delikatnie wyjmij go z formy, odwracając formę do góry nogami nad prostokątnym talerzem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej