Ciasto FANTA: łatwy przepis na pyszne ciasto domowe
2021-04-28
łatwy
20 min
8
Ciasto FANTA, tak dobrze kombinujecie, przyrządza się z popularnym napojem pomarańczowym. Napój można zamienić na sok pomarańczowy, jeśli uważacie, że niewielki dodatek gazowanego napoju kłóci się z waszymi przekonaniami kulinarnymi. Ciasto jest pyszne, wilgotne i puszyste. Idealne na każdą okazję. Po prostu doskonały domowy placek!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki (300 g) mąki
- 2 łyżeczki (1/2 opakowania) proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki (300 g) cukru
- 1 pomarańcza, tylko starta skórka i ewentualnie wyciśnięty sok
- 4 jajka
- 1/2 szklanki (150 ml) oleju roślinnego
- 1/2 szklanki (150 ml) gazowanego napoju Fanta lub naturalnego soku pomarańczowego
- 1/8 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż spód formy keksowej o wymiarach 15 x 30 cm, papierem do pieczenia.
- Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Wymieszaj suche składniki na jednorodną mieszaninę.
- W drugim wysokim naczyniu utrzyj za pomocą miksera jajka z cukrem. Gdy masa stanie się puszysta dodaj olej i fantę. Miksuj do całkowitego połączenia.
- Do mokrej masy na ciasto dodawaj porcjami suche składniki. Ucieraj na niskich obrotach.
- Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz 35-40 minut. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
- Gdy ciasto ostygnie, delikatnie wyjmij go z formy, odwracając formę do góry nogami nad prostokątnym talerzem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.