Drożdżowe z truskawkami i kruszonką: przepis na domowe drożdżowe jak u babci

2023-05-25
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto drożdżowe z owocami to  idealny deser na letnie dni!
średni
35 min
4

Dieta wegetariańska

Drożdżowy placek z owocami  to dla wielu z nasz smak dzieciństwa. Suto obsypany  kruszonką, popijany kakao, mlekiem lub kawą - co może być pyszniejszego? Wypróbujcie nasz przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami, jak u babci!

SKŁADNIKI

  • 35 gram świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 500 gram mąki pszennej + 1-2 łyżki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 55 gram margaryny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg truskawek
  • Kruszonka:
  • 100 gram masła
  • ¾ szklanki mąki
  • pół szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozdrabniamy i wkładamy do miseczki. Wsypujemy cukier, mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże wyrosną.
  • Jajka wybijamy do szklanki i wsypujemy cukier waniliowy. Mieszamy. Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko.
  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy kolejno wszystkie składniki: drożdże, sól, rozmieszane jajka, cukier, ciepłe mleko i mieszamy. Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny bezpośrednio do ciasta. Mieszamy ciasto drewnianą łyżka i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło.
  • Wyjmujemy łyżkę i zagniatamy ciasto. Jeżeli po dłuższym zagniataniu, ciasto nie będzie chciało odstawać od ręki, możemy dłoń natłuścić odrobiną oleju lub podsypać mąką. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Truskawki kroimy na połówki.
  • Zagniatamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Rozcieramy w palcach aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat podsypany mąką. dzielimy ciasto na 3 części. z każdej wałkujemy  prostokąt o szerokości równiej  długości  blaszki. Na pierwszym prostokącie układamy  truskawki nakrywamy  drugim, układamy  truskawki, nakrywamy  trzecim i kolejną warstwą truskawek. Zwijamy ciasto w wałek - szerokość prostokątów jest  teraz długością tego  wałka -  i wkładamy do blaszki. 
  • Pozostawiamy ciasto na 10-15 minut, aby ponownie podrosło, po czym posypujemy kruszonką. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 50 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

 Zobacz nasze inne przepisy na ulubione ciasta z truskawkami