Drożdżowe z truskawkami i kruszonką: przepis na domowe drożdżowe jak u babci
2023-05-25
średni
35 min
4
Dieta wegetariańska
Drożdżowy placek z owocami to dla wielu z nasz smak dzieciństwa. Suto obsypany kruszonką, popijany kakao, mlekiem lub kawą - co może być pyszniejszego? Wypróbujcie nasz przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami, jak u babci!
SKŁADNIKI
- 35 gram świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki mleka
- 500 gram mąki pszennej + 1-2 łyżki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 55 gram margaryny
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżka cukru waniliowego
- otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
- 1 kg truskawek
- Kruszonka:
- 100 gram masła
- ¾ szklanki mąki
- pół szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozdrabniamy i wkładamy do miseczki. Wsypujemy cukier, mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże wyrosną.
- Jajka wybijamy do szklanki i wsypujemy cukier waniliowy. Mieszamy. Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy kolejno wszystkie składniki: drożdże, sól, rozmieszane jajka, cukier, ciepłe mleko i mieszamy. Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny bezpośrednio do ciasta. Mieszamy ciasto drewnianą łyżka i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło.
- Wyjmujemy łyżkę i zagniatamy ciasto. Jeżeli po dłuższym zagniataniu, ciasto nie będzie chciało odstawać od ręki, możemy dłoń natłuścić odrobiną oleju lub podsypać mąką. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Truskawki kroimy na połówki.
- Zagniatamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Rozcieramy w palcach aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat podsypany mąką. dzielimy ciasto na 3 części. z każdej wałkujemy prostokąt o szerokości równiej długości blaszki. Na pierwszym prostokącie układamy truskawki nakrywamy drugim, układamy truskawki, nakrywamy trzecim i kolejną warstwą truskawek. Zwijamy ciasto w wałek - szerokość prostokątów jest teraz długością tego wałka - i wkładamy do blaszki.
- Pozostawiamy ciasto na 10-15 minut, aby ponownie podrosło, po czym posypujemy kruszonką. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 50 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Zobacz nasze inne przepisy na ulubione ciasta z truskawkami