Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Świetny przepis Ewy Wachowicz

2022-10-25
Daria
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką smakuje jak u mamy.
łatwy
70 min
4

Wypróbuj sprawdzony przepis na placek drożdżowy z jabłkami Ewy Wachowicz. Ciasto drożdżowe z programu "Ewa gotuje" wychodzi wilgotne, miękkie i puszyste. Placek smakuje jeszcze lepiej z tradycyjną kruszonką na wierzchu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 ml letniego mleka
  • 10 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • Kruszonka
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokrusz i wymieszaj z cukrem w dużej misce.
  • Następnie dodawaj w kolejności tworząc równomierne warstwy: roztrzepane jajka, olej, letnie mleko oraz przesianą mąkę i sól.
  • Nie mieszaj ciasta, a miskę przykryj ściereczka i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie wyrób ciasto mikserem z końcówką hakowa lub wymieszaj łyżka.
  • Ciasto jest gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Przełóż je wtedy do przygotowanej wcześniej blaszki.
  • Obierz jabłka i pokrój je w kawałki bez gniazd nasiennych. Przypraw cynamonem i upraż na patelni. Gotowe jabłka wyłóż je na ciasto.
  • Z masła cukru i mąki zrób kruszonkę i posyp nią jabłka. Ciasto piecz 180 st. C przez 40-50 min.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

Daria