Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Świetny przepis Ewy Wachowicz
2022-10-25
łatwy
70 min
4
Wypróbuj sprawdzony przepis na placek drożdżowy z jabłkami Ewy Wachowicz. Ciasto drożdżowe z programu "Ewa gotuje" wychodzi wilgotne, miękkie i puszyste. Placek smakuje jeszcze lepiej z tradycyjną kruszonką na wierzchu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 ml oleju
- 200 ml letniego mleka
- 10 dkg drożdży
- szczypta soli
- 1 kg kwaskowych jabłek
- Kruszonka
- 50 g masła
- 0,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże pokrusz i wymieszaj z cukrem w dużej misce.
- Następnie dodawaj w kolejności tworząc równomierne warstwy: roztrzepane jajka, olej, letnie mleko oraz przesianą mąkę i sól.
- Nie mieszaj ciasta, a miskę przykryj ściereczka i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie wyrób ciasto mikserem z końcówką hakowa lub wymieszaj łyżka.
- Ciasto jest gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Przełóż je wtedy do przygotowanej wcześniej blaszki.
- Obierz jabłka i pokrój je w kawałki bez gniazd nasiennych. Przypraw cynamonem i upraż na patelni. Gotowe jabłka wyłóż je na ciasto.
- Z masła cukru i mąki zrób kruszonkę i posyp nią jabłka. Ciasto piecz 180 st. C przez 40-50 min.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego