Ciasto drożdżowe na śmietanie: przepis bez masła i jajek

Ciasto drożdżowe na śmietanie: przepis bez masła i jajek
Autor: Shutterstock.com Pyszny placek z ciasta drożdżowego na śmietanie, z rabarbarem i czerwoną porzeczką
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto drożdżowe na śmietanie bez masła i jajek to prosty placek domowy. Idealny podkład pod sezonowe owoce. Lekkie ciasto jest smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba go wyrabiać. Wystarczy zamieszać i dać zadziałać naturze. 

Domowe ciasto - czułe wspomnienie dzieciństwa

Poprzez gotowanie i pieczenie wyrażamy swoją miłość. Przygotowując smakołyki staramy się otoczyć najbliższe nam osoby czułą troską o ich dobrostan. Czy pamiętacie babcine placki z owocami? Podwieczorki z maślanymi bułeczkami? Przygotowanie domowego ciasta nie jest skomplikowane. Kiedy tylko mam czas staram się upiec domowy placek z owocami lub twarogiem. Do cukierni udaję się tylko po trudne w wykonaniu desery. Zachęcam do wypróbowania swoich sił w pieczeniu domowych ciast. Potraktujcie to jak pracę kreatywną, która wyzwala i oczyszcza. Przy okazji na cieście drożdżowym można się nieco wyżyć, lubi brutalne traktowanie. 

SKŁADNIKI

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 2 łodygi rabarbaru 
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dodać do miski. Wymieszać za pomocą łyżki.  
  • Dość luźne ciasto odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
  • Ciasto przebić palcami i uwolnić gaz. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i owoce porzeczki pozbawione szypułek.
  • Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180°C. 
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej