Ciasto drożdżowe na śmietanie: przepis bez masła i jajek
Dieta wegetariańska
Ciasto drożdżowe na śmietanie bez masła i jajek to prosty placek domowy. Idealny podkład pod sezonowe owoce. Lekkie ciasto jest smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba go wyrabiać. Wystarczy zamieszać i dać zadziałać naturze.
Domowe ciasto - czułe wspomnienie dzieciństwa
Poprzez gotowanie i pieczenie wyrażamy swoją miłość. Przygotowując smakołyki staramy się otoczyć najbliższe nam osoby czułą troską o ich dobrostan. Czy pamiętacie babcine placki z owocami? Podwieczorki z maślanymi bułeczkami? Przygotowanie domowego ciasta nie jest skomplikowane. Kiedy tylko mam czas staram się upiec domowy placek z owocami lub twarogiem. Do cukierni udaję się tylko po trudne w wykonaniu desery. Zachęcam do wypróbowania swoich sił w pieczeniu domowych ciast. Potraktujcie to jak pracę kreatywną, która wyzwala i oczyszcza. Przy okazji na cieście drożdżowym można się nieco wyżyć, lubi brutalne traktowanie.
SKŁADNIKI
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/3 szklanki mleka 3,2%
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki dodać do miski. Wymieszać za pomocą łyżki.
- Dość luźne ciasto odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
- Ciasto przebić palcami i uwolnić gaz. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i owoce porzeczki pozbawione szypułek.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.