Ciasto drożdżowe na kefirze. Pyszne i banalnie proste do zrobienia

ciasto drożdżowe na kefirze
Autor: Shutterstock
łatwy
260 min
12

Ciasto drożdżowe na kefirze jest pyszne i ma obłędny aromat. Wbrew pozorom upieczenie ciasta na drożdżach nie jest trudne. Postępując według tego sprawdzonego i łatwego przepisu na drożdżowe ciasto, upieczecie przepyszny deser, który zachwyci.

Przepis na ciasto drożdżowe na kefirze

  • To łatwy przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kefiru i cynamonu.
  • Ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości. W sumie wyrasta dwie godziny.
  • Lista składników jest krótka, a produkty są w sklepach przez cały rok.
  • Składniki, których używa się do ciasta, należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Świeże drożdże zastąpią dwie łyżeczki suszonych.
  • Dzięki dodatkowi kefiru ciasto ma zwartą konsystencję i dłużej zachowuje świeżość.
  • Ciasto można upiec w każdej formie. Sprawdzi się tortownica, keksówka czy forma na babkę z kominem.
  • Według tego przepisu można upiec ciasto drożdżowe na jogurcie. Jedną szklankę kefiru wystarczy zamienić na jedną szklankę jogurtu naturalnego.
  • Ciasto zawinięte w roladę można pokroić na kawałki o grubości 2 cm, ułożyć na blasze i upiec. W ten sposób powstaną pyszne cynamonowe bułeczki.
  • Dzieląc ciasto na trzy części, formując wałeczki i zaplatając, można zrobić pyszną domową chałkę.

Jak wzbogacić ciasto drożdżowe na kefirze?

Ciasto na drożdżach upieczone według tego sprawdzonego przepisu ma przyjemny cynamonowy aromat i smak. Można je wzbogacić, dodając powidła śliwkowe lub konfiturę malinową. Rozwałkowany placek wystarczy posmarować wybranym dodatkiem, a następnie zwinąć w roladę. Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować domową polewą czekoladową lub lukrem. Zanim wstawi się formę z ciastem do piekarnika, można posypać je kruszonką z mąki pszennej, masła i cukru.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 80 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 roztrzepane do posmarowania ciasta
  • 4 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu wymieszana z 1 łyżką cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać kefir. Wsypać 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut.
  • Do miski wsypać mąkę i pozostały cukier. Dodać skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy, roztopione masło oraz wbić jajko. Wlać zaczyn drożdżowy i za pomocą robota lub ręcznie wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na placek o wymiarach 30 cm × 40 cm. Posypać cynamonowym cukrem i zawinąć w roladkę. Przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut do suchego patyczka.
  • Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem czy polewą.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej