Ciasto drożdżowe na kefirze. Pyszne i banalnie proste do zrobienia
2023-01-18
łatwy
260 min
12
Ciasto drożdżowe na kefirze jest pyszne i ma obłędny aromat. Wbrew pozorom upieczenie ciasta na drożdżach nie jest trudne. Postępując według tego sprawdzonego i łatwego przepisu na drożdżowe ciasto, upieczecie przepyszny deser, który zachwyci.
Przepis na ciasto drożdżowe na kefirze
- To łatwy przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kefiru i cynamonu.
- Ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości. W sumie wyrasta dwie godziny.
- Lista składników jest krótka, a produkty są w sklepach przez cały rok.
- Składniki, których używa się do ciasta, należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
- Świeże drożdże zastąpią dwie łyżeczki suszonych.
- Dzięki dodatkowi kefiru ciasto ma zwartą konsystencję i dłużej zachowuje świeżość.
- Ciasto można upiec w każdej formie. Sprawdzi się tortownica, keksówka czy forma na babkę z kominem.
- Według tego przepisu można upiec ciasto drożdżowe na jogurcie. Jedną szklankę kefiru wystarczy zamienić na jedną szklankę jogurtu naturalnego.
- Ciasto zawinięte w roladę można pokroić na kawałki o grubości 2 cm, ułożyć na blasze i upiec. W ten sposób powstaną pyszne cynamonowe bułeczki.
- Dzieląc ciasto na trzy części, formując wałeczki i zaplatając, można zrobić pyszną domową chałkę.
Jak wzbogacić ciasto drożdżowe na kefirze?
Ciasto na drożdżach upieczone według tego sprawdzonego przepisu ma przyjemny cynamonowy aromat i smak. Można je wzbogacić, dodając powidła śliwkowe lub konfiturę malinową. Rozwałkowany placek wystarczy posmarować wybranym dodatkiem, a następnie zwinąć w roladę. Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować domową polewą czekoladową lub lukrem. Zanim wstawi się formę z ciastem do piekarnika, można posypać je kruszonką z mąki pszennej, masła i cukru.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
- 80 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 roztrzepane do posmarowania ciasta
- 4 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu wymieszana z 1 łyżką cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać kefir. Wsypać 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut.
- Do miski wsypać mąkę i pozostały cukier. Dodać skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy, roztopione masło oraz wbić jajko. Wlać zaczyn drożdżowy i za pomocą robota lub ręcznie wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na placek o wymiarach 30 cm × 40 cm. Posypać cynamonowym cukrem i zawinąć w roladkę. Przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut do suchego patyczka.
- Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem czy polewą.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego