Ciastka drożdżowe z żurawiną: przepis [WIDEO]
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Polecamy ciastka drożdżowe z żurawiną! W te święta warto dodać do bakalii żurawinę amerykańską. Jej specyficzny kwaskowaty smak będzie czymś nowym i odkrywczym w starych i sprawdzonych przepisach, a żywy, czerwony kolor będzie idealnie współgrał z białym wystrojem stołu.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 225 g miękkiego masła
- 150 g chudego twarożku
- 100 g suszonych żurawin
- Na dekorację:
- 250 g cukru pudru (przesiany)
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 40 g suszonych żurawin
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
- Dodać pozostały cukier, 175 g masła i twarożek, całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Żurawinę dodać do ciasta, wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2–3 cm na blacie lekko posypanym mąką. Z ciasta wyciąć kwadraty (ok. 6x6 cm) i położyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 15–20 minut. Resztę masła rozpuścić i posmarować nim kawałki ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
- Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 2–3 łyżkami wody. Posmarować nim kawałki ciasta i udekorować żurawinami. Posypać lekko cukrem pudrem. Ciastka spożywać możliwie jak najbardziej świeże.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego