Ciastka drożdżowe z żurawiną: przepis [WIDEO]

2021-03-29
www.cranberries-usa.pl
Ciastka drożdżowe z żurawiną: przepis
Autor: Shutterstock Ciastka drożdżowe z żurawiną pasują doskonale do gorącej kawy z mlekiem, czekolady lub kakao pitej po zimowym spacerze.
łatwy
0 min
4

Polecamy ciastka drożdżowe z żurawiną!  W te święta warto dodać do bakalii żurawinę amerykańską. Jej specyficzny kwaskowaty smak będzie czymś nowym i odkrywczym w starych i sprawdzonych przepisach, a żywy, czerwony kolor będzie idealnie współgrał z białym wystrojem stołu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 150 g chudego twarożku
  • 100 g suszonych żurawin
  •  
  • Na dekorację:
  • 250 g cukru pudru (przesiany)
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 40 g suszonych żurawin
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
  • Dodać pozostały cukier, 175 g masła i twarożek, całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Żurawinę dodać do ciasta, wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2–3 cm na blacie lekko posypanym mąką. Z ciasta wyciąć kwadraty (ok. 6x6 cm) i położyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 15–20 minut. Resztę masła rozpuścić i posmarować nim kawałki ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
  • Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 2–3 łyżkami wody. Posmarować nim kawałki ciasta i udekorować żurawinami. Posypać lekko cukrem pudrem. Ciastka spożywać możliwie jak najbardziej świeże.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
www.cranberries-usa.pl