Bezowe kąski z truskawkami, czyli pavlova na raz
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Takie bezowe kąski na raz są znacznie wygodniejsze w jedzeniu niż tradycyjny bezowy tort. Sprawdź, jak je przygotować i do dzieła. To świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostały po pieczeniu ciasta kruchego lub drożdżowego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 białka
- 1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)
- 1 szklanka cukru
- 20 truskawek
- listki melisy lub mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.
- W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.
- Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.
- Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.
- Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.
- Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
- Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw wyciśnij spód o średnicy ok 3 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.
- Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.
- Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.
- Podawaj wypełnione kawałkami truskawek i listkami melisy lub mięty.