Bezowe kąski z truskawkami, czyli pavlova na raz

2021-03-29
Bezowe kąski z truskawkami, czyli pavlova na jeden kęs
Autor: Shutterstock Bezowe kąski można wypełnić dowolnym nadzieniem, ale w maju najlepiej smakują z truskawkami.
łatwy
60 min
4

Takie bezowe kąski na raz są znacznie wygodniejsze w jedzeniu niż tradycyjny bezowy tort. Sprawdź, jak je przygotować i do dzieła. To świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostały po pieczeniu ciasta kruchego lub drożdżowego.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • 1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)
  • 1 szklanka cukru
  • 20 truskawek
  • listki melisy lub mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.
  • W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.
  • Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.
  • Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.
  • Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.
  • Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
  • Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw wyciśnij spód o średnicy ok 3 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.
  • Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.
  • Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.
  • Podawaj wypełnione kawałkami truskawek i listkami melisy lub mięty.