Baranek wielkanocny: przepis na baranka z ciasta
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wielkanocny baranek ze słodkiego ciasta to piękna ozdoba święconki i wielkanocnego stołu. Do przygotowania ciasta zaproście dzieci, będą zachwycone. Ciasto baranek wielkanocny można posypać cukrem pudrem lub polukrować. To świetny pomysł na wielkanocny prezent dla rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- 75 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 120 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- cukier puder do posypania ciasta
- forma baranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę na baranka należy włożyć na pół godziny do lodówki, schłodzoną formę rozpiąć i za pomocą pędzelka dokładnie posmarować stopionym masłem. Gdy masło zastygnie, ponownie złożyć foremkę i spiąć.
- Do miski przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.
- Do masy maślanej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
- Przelać ciasto, postawić formę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
- Baranka oprószyć cukrem pudrem, polukrować lukrem lub białą czekoladą i zawiązać mu kokardkę na szyi.