Babka kokosowa z serem. To ciasto zawsze ci się uda

Babka kokosowa z serem. To ciasto zawsze ci się uda
Autor: Shutterstock Tę prostą i pyszną babkę zrobisz w mniej niż 30 minut.
łatwy
25 min
4

Babka kokosowa z serem to ciasto tak proste do przygotowania, że będziesz zdziwiony. Na dodatek pyszne i wilgotne, doskonałe na podwieczorek na co dzień i do święta.

SKŁADNIKI

  • Masa serowa:
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 250 g białego, trzykrotnie zmielonego sera (gotowego, ale tłustego i gęstego)
  • łyżka mąki pszennej
  • ew. garść rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki (250 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 160 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 ml oleju lub stopionego masła
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka lub mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
  • Przygotować masę serową: masło ubić z cukrem na puszystą masę - mikserem. Wmiksować jajko, biały ser a na końcu dodać mąkę i ewentualne bakalie.
  • Przygotować ciasto: mąkę, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce.
  • Do osobnego naczynia wyspać cukier, wanilię, wymieszać. Dodawać do cukru kolejno po jednym jajku, każde miksując kilka chwil, na końcu cienką strużką wlać olej.
  • Dosypać 1/3 mieszanki z mąką i 1/3 mleka, wymieszać szybko łyżką, wsypać pozostałą mieszankę, dolać pozostałe mleko i wymieszać, niezbyt porządnie i niedługo, tylko do połączenia składników.
  • Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, na nią, przy pomocy łyżki masę serową a następnie porcjami, również po łyżce – pozostałą porcję ciasta.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wyjęciu z formy oprószyć cukrem pudrem
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Zobacz nasze inne galerie z przepisami na babki piaskowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej