Babka kokosowa z serem. To ciasto zawsze ci się uda
2022-11-25
łatwy
25 min
4
Babka kokosowa z serem to ciasto tak proste do przygotowania, że będziesz zdziwiony. Na dodatek pyszne i wilgotne, doskonałe na podwieczorek na co dzień i do święta.
SKŁADNIKI
- Masa serowa:
- 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 250 g białego, trzykrotnie zmielonego sera (gotowego, ale tłustego i gęstego)
- łyżka mąki pszennej
- ew. garść rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
- ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (250 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g wiórków kokosowych
- 160 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 150 ml oleju lub stopionego masła
- 4 jajka
- 100 ml mleka lub mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
- Przygotować masę serową: masło ubić z cukrem na puszystą masę - mikserem. Wmiksować jajko, biały ser a na końcu dodać mąkę i ewentualne bakalie.
- Przygotować ciasto: mąkę, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce.
- Do osobnego naczynia wyspać cukier, wanilię, wymieszać. Dodawać do cukru kolejno po jednym jajku, każde miksując kilka chwil, na końcu cienką strużką wlać olej.
- Dosypać 1/3 mieszanki z mąką i 1/3 mleka, wymieszać szybko łyżką, wsypać pozostałą mieszankę, dolać pozostałe mleko i wymieszać, niezbyt porządnie i niedługo, tylko do połączenia składników.
- Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, na nią, przy pomocy łyżki masę serową a następnie porcjami, również po łyżce – pozostałą porcję ciasta.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wyjęciu z formy oprószyć cukrem pudrem
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Zobacz nasze inne galerie z przepisami na babki piaskowe