Baba drożdżowa parzona - przepis na Wielkanoc
2021-03-29
średni
60 min
4
Baba drożdżowa parzona to ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Wypróbuj nasz przepis na wielkanocną babę drożdżową parzoną, która zachwyci domowników i gości. Naprawdę warto - przepis wcale nie jest trudny.
SKŁADNIKI
- na zaczyn
- 25 dkg mąki
- 1 i 1/3 szklanki wrzącego mleka
- 7 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- na ciasto
- 10 żółtek
- 15 dkg cukru
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 30 dkg mąki
- 15 dkg roztopionego masła
- kieliszek ciemnego rumu
- szczypta soli
- 10 dkg rodzynek sparzonych wrzątkiem
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczyn: mąkę zaparz wrzącym mlekiem. Zostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Dodaj drożdże roztarte z 1 łyżką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto: ubij do białości żółtka z cukrem. Wlej do nich zaczyn, dosyp resztę mąki. Wyrabiaj intensywnie, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Teraz dodaj roztopione masło, rum i szczyptę soli i ponownie wyrób ciasto. Na samym końcu dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy z kominkiem (26 cm średnicy i 16 cm wysokości). Pozostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto urośnie i wypełni całą formę wstaw je do pieca nagrzanego do 180 st. C i piecz około 50 minut. Jeszcze ciepłą babę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.