Jajka faszerowane grzybami: według pomysłu Magdy Gessler [WIDEO]

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Jajka faszerowane pieczarkami - przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Jajka w skorupkach faszerowane grzybami - zainspiruj się przepisem Magdy Gessler
łatwy
30 min
4

Wielkanocne jajka faszerowane grzybami według przepisu Magdy Gessler są nie tylko pyszne, ale i oryginalnie wyglądają. Wypróbuj jajka z prawdziwkami Magdy Gessler podawane w skorupkach! Oto przepis na oryginalne jajka faszerowane szefowej "Kuchennych Rewolucji".

Sprawdź inne pomysły na podanie jajek:

Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

 Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj 10 jajek na twardo. Ostudź.
  • Przekrój ugotowane jajka wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża-piły, tak by powstały w miarę kształtne łódeczki. Ostrożnie wyjmij białka i żółtka. Skorupki zachowaj, a białka i żółtka drobno posiekaj.
  • Odmoczone dzień wcześniej grzyby podduś z łyżką masła. Ostudź i drobno posiekaj. Posiekaj cebulę i koperek.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż. Dołóż jajka i koperek. Zalej wszystko śmietaną, posól, popieprz i wymieszaj.
  • Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij skorupki jajek. Wierzch wyrównaj.
  • W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim farsz z wierzchu. Możesz posmarować również skorupki. Obsyp jajka bułką tartą.
  • Wlej na patelnię 2 łyżki oliwy, dodaj masło. Na tłuszczu podsmaż jajka, aby bułka nabrała pięknego, złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Zuzanna Lubart