Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rolada szpinakowa kurczakiem - efektowne danie na specjalne okazje
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Rolada szpinakowa z kurczakiem to smaczne i efektowne danie na obiad lub wykwintną kolację. Sprawdź, jak zrobić roladę szpinakową z serkiem ricotta i plastrami wędzonego kurczaka.
Składniki
450 g szpinaku mrożonego
2 łyżki mąki
2-3 ząbki czosnku
połówka cytryny
4 jajka
250 g serka typu ricotta
250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
sól
pieprz biały
gałka muszkatołowa
łyżka masła
Przygotowanie krok po kroku:
Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.
Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego wędzonego fileta z piersi kurczaka. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.