Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada szpinakowa kurczakiem - efektowne danie na specjalne okazje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rolada szpinakowa z kurczakiem to smaczne i efektowne danie na obiad lub wykwintną kolację. Sprawdź, jak zrobić roladę szpinakową z serkiem ricotta i plastrami wędzonego kurczaka. 

Składniki

  • 450 g szpinaku mrożonego

  • 2 łyżki mąki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • połówka cytryny

  • 4 jajka

  • 250 g serka typu ricotta

  • 250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka

  • sól

  • pieprz biały

  • gałka muszkatołowa

  • łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.

  • Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.

  • Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.

  • Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego wędzonego fileta z piersi kurczaka. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Ocena: 3,1