Hot dog po śląsku. Kuchenne Rewolucje! Katowice: Pizzeria Godfather zmieniła się w Bistro Bzik

Hot dog po śląsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ze śląskich kiełbasek można przygotować różne wariacje apetycznych hot dogów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żymła z wursztem, czyli hot dogi z grilla z duszoną czerwoną kapustą po śląsku to pomysł Magdy Gessler na urozmaicenie podania zwykłych grillowanych kiełbasek. Podczas Kuchennych Rewolucji w Katowicach Magda Gessler zmieniła menu Pizzerii Godfather na smakołyki z Bistro Bzik. Fenomenalnie proste i jakie pyszne!

Składniki

  • 450 g czerwonej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • pół łyżki kminku

  • 120 ml octu jabłkowego

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 6 kiełbasek wieprzowo-drobiowych – np. Bergerki śląskiej marki Berger z Rydułtowych

  • 6 bułek do hot dogów

  • olej do smarowania

  • ostra musztarda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować (wycinając głąba), cebulę pokroić w cienkie paski. W dużym garnku rozgrzać olej, szybko podsmażyć w nim cebulę i czosnek, dodać czerwoną kapustę i wszystko dusić do miękkości ok 10 minut.

  • Dodać kminek, ocet, cukier, przyprawić solą i pieprzem i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękka (ok. 25 min.).

  • Kiełbaski lekko posmarować olejem, ew. naciąć w kratkę i grillować na średnim ogniu ok. 15 min. (z obu stron).

  • Bułki naciąć, każdą posmarować musztardą, wypełnić duszoną kapustą i na niej ułożyć po pieczonej kiełbasce. Od razu podawać.

Ocena: 4