Grillowany bakłażan z sosem orzechowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grillowany bakłażan z sosem orzechowym to świetny na pomysł na oryginalne danie z grilla dla wszystkich, którym znudziły się już popularne kiełbaski i szaszłyki. Jest szybkie, proste, zdrowe i przepyszne!
SKŁADNIKI
- bakłażan
- 2 łyżki masła orzechowego
- orzechy włoskie pokrojone na drobne kawałki
- pół filiżanki zielonego, marynowanego pieprzu
- 100 ml jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana umyć, pokroić na plastry i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać.
- Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorące wody.
- Uprażyć orzechy włoskie i dodać do rozrobionego z wodą masła orzechowego
- Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Grillować bakłażana z dwóch stron, aż będzie przypieczony.
- Podawać z sosami i zielonym pieprzem.