Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem
Chrupkie pieczywo z ziarnami - coś do pochrupania zamiast chipsów

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Kształt pieczywa nie jest szczególnie istotny. Najważniejsze jest, aby ciasto było bardzo cienkie i równe, dzięki czemu upiecze się równomiernie. Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Składniki
10 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
250 g przesianej mąki orkiszowej
200 g mąki razowej
50 g płatków żytnich
75 g ziaren sezamu
75 g niebieskiego maku
50 g brązowego lub złocistego siemienia lnianego
5 g nasion kopru, w całości
5 g ziaren czarnego kminku, w całości
10 g drobnoziarnistej soli morskiej
Przygotowanie krok po kroku:
Dzień I: Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre).
Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki.
Dzień II: Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki.
Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć.
Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku.