Chrupkie pieczywo z ziarnami - zamiast chipsów

2021-03-29
chrupkie pieczywo z ziarnami.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Kształt pieczywa nie jest szczególnie istotny. Najważniejsze jest, aby ciasto było bardzo cienkie i równe, dzięki czemu upiecze się równomiernie. Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.

SKŁADNIKI

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 250 g przesianej mąki orkiszowej
  • 200 g mąki razowej
  • 50 g płatków żytnich
  • 75 g ziaren sezamu
  • 75 g niebieskiego maku
  • 50 g brązowego lub złocistego siemienia lnianego
  • 5 g nasion kopru, w całości
  • 5 g ziaren czarnego kminku, w całości
  • 10 g drobnoziarnistej soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień I: Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre).
  • Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki.
  • Dzień II: Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki.
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć.
  • Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku.
Redakcja
więcej