Chrupkie pieczywo z ziarnami - zamiast chipsów
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Kształt pieczywa nie jest szczególnie istotny. Najważniejsze jest, aby ciasto było bardzo cienkie i równe, dzięki czemu upiecze się równomiernie. Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
SKŁADNIKI
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml letniej wody
- 250 g przesianej mąki orkiszowej
- 200 g mąki razowej
- 50 g płatków żytnich
- 75 g ziaren sezamu
- 75 g niebieskiego maku
- 50 g brązowego lub złocistego siemienia lnianego
- 5 g nasion kopru, w całości
- 5 g ziaren czarnego kminku, w całości
- 10 g drobnoziarnistej soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień I: Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre).
- Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki.
- Dzień II: Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć.
- Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku.