Żelfiksy do dżemów: co w nich jest? Czy są zdrowe? Skład żelfiksu
Żelfiksy są coraz popularniejsze wśród osób, które samodzielnie robią przetwory z owoców. Co zawiera w sobie ten produkt kulinarny? Czy żelfiks jest zdrowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o żelfiksach i jaki mają skład.
Spis treści
Żelfiks - co zawiera? Skład żelfiksu
Do domowej produkcji dżemów często używane są żelfiksy. Dzięki nim czas gotowania owoców ulega znacznemu skróceniu - nawet do minuty. Niektóre żelfiksy dodatkowo zapobiegają pleśnieniu. Produkuje się je na bazie pektyn, czyli naturalnego składnika owoców. Pod wpływem temperatury szybko zagęszczają sok, dzięki czemu owoce nie tracą witamin i koloru jak przy długim gotowaniu. Można ich używać także do przygotowania konfitur i dżemów niskosłodzonych lub wytrawnych.
Oznaczenia 1:1, 3:1 - o czym informują?
Żelfiksy mają na torebkach oznaczenia typu 1:1, 2,5:1 itd. Informują one o tym, w jakiej proporcji łączyć owoce z ilością cukru. Jednym słowem, gdy kupujemy żelfiks z oznaczeniem 2,5:1, oznacza to, że do przyrządzenia przetworu z 2,5 kg owoców potrzebujemy 1 kg cukru. Używając żelfiksu 3:1, uzyskamy produkt mniej kaloryczny. Na 1 kg owoców należy dodać tylko 35 dag cukru.
Przygotowując przetwory przy użyciu żelfiksu, można dodać do garnka trochę soku z cytryny. Dzięki temu dżem czy marmolada zachowają naturalny kolor owoców, w innym przypadku będzie on trochę mętny.