Żelfiksy do dżemów: co w nich jest? Czy są zdrowe? Skład żelfiksu

2016-10-24 12:23

Żelfiksy są coraz popularniejsze wśród osób, które samodzielnie robią przetwory z owoców. Co zawiera w sobie ten produkt kulinarny? Czy żelfiks jest zdrowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o żelfiksach i jaki mają skład.

zelfiksy-do-dzemow-co-w-nich-jest-czy-sa-zdrowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Żelfiksy znacznie skracają czas przygotowywania przetworów z owoców

Spis treści

  1. Żelfiks - co zawiera? Skład żelfiksu
  2. Oznaczenia 1:1, 3:1 - o czym informują?

Żelfiks - co zawiera? Skład żelfiksu

Do domowej produkcji dżemów często używane są żelfiksy. Dzięki nim czas gotowania owoców ulega znacznemu skróceniu - nawet do minuty. Niektóre żelfiksy dodatkowo zapobiegają pleśnieniu. Produkuje się je na bazie pektyn, czyli naturalnego składnika owoców. Pod wpływem temperatury szybko zagęszczają sok, dzięki czemu owoce nie tracą witamin i koloru jak przy długim gotowaniu. Można ich używać także do przygotowania konfitur i dżemów niskosłodzonych lub wytrawnych.

Oznaczenia 1:1, 3:1 - o czym informują?

Żelfiksy mają na torebkach oznaczenia typu 1:1, 2,5:1 itd. Informują one o tym, w jakiej proporcji łączyć owoce z ilością cukru. Jednym słowem, gdy kupujemy żelfiks z oznaczeniem 2,5:1, oznacza to, że do przyrządzenia przetworu z 2,5 kg owoców potrzebujemy 1 kg cukru. Używając żelfiksu 3:1, uzyskamy produkt mniej kaloryczny. Na 1 kg owoców należy dodać tylko 35 dag cukru.

Przygotowując przetwory przy użyciu żelfiksu, można dodać do garnka trochę soku z cytryny. Dzięki temu dżem czy marmolada zachowają naturalny kolor owoców, w innym przypadku będzie on trochę mętny.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE