Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans z ZT „Kruszwica” S.A.

2017-10-12 10:27

Polacy chcą jeść zdrowo, unikają żywności zawierającej tłuszcze trans. W odpowiedzi na tę potrzebę oraz w trosce o zdrowie konsumentów, ZT „Kruszwica” S.A. oferuje produkty do smarowania pieczywa bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które praktycznie nie zawierają izomerów trans.  

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans z ZT „Kruszwica” S.A.
Autor: materiały prasowe ZT KRUSZWICA SA Grzanka z masłem to idealne połączenie na pierwsze śniadanie. 

Spis treści

  1. Jak można ograniczać tłuszcze trans?
  2. Miękkie margaryny kubkowe praktycznie bez tłuszczów trans
  3. Wysokiej jakości margaryny od ZT „Kruszwica” S.A.

Instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie (np. IŻŻ, WHO) podkreślają korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia większej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Tłuszcze trans występują naturalnie w produktach mleczarskich, mięsie pochodzącym od przeżuwaczy (np. krów i owiec) lub pochodzą z częściowo utwardzonych/uwodornionych olejów roślinnych. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów trans pochodzących z obu źródeł podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jak można ograniczać tłuszcze trans?

Rosnący trend zdrowego odżywiania sprawia, że Polacy coraz częściej czytają etykiety i świadomiej wybierają produkty. Eliminowanie z jadłospisu tych, które zawierają tłuszcze trans, nie jest jednak takie proste. W Polsce, i w Europie ustawodawstwo nie zezwala producentom żywności znakować produktów informacją o zawartości tłuszczów trans. Jedyną możliwością unikania izomerów trans przez konsumentów jest rezygnacja z produktów, które zawierają częściowo utwardzone oleje roślinne oraz ograniczenie spożycia produktów mleczarskich i mięsa przeżuwaczy.

Obecnie nie ma także prawnego obowiązku ograniczania zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych. Jednak producenci mogą dobrowolnie minimalizować zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach, dokonując ich reformulacji i rezygnując z częściowego uwodorniania olejów roślinnych. Działania w tym kierunku zostały podsumowane w kodeksie postępowania IMACE (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn). Zgodnie z kodeksem, członkowie Stowarzyszenia dążą do tego, żeby wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania zawierały mniej niż 2% izomerów trans w przeliczeniu na zawartość tłuszczu, co odpowiada ilości 1% energii z tłuszczów na dobę.

Miękkie margaryny kubkowe praktycznie bez tłuszczów trans

Jak wynika z najnowszych badań składu kwasów tłuszczowych w produktach do smarowania pieczywa, margaryny kubkowe dostępne w Polsce pod względem zawartości tłuszczów trans są zgodne z rekomendacjami IMACE, a nawet je przewyższają. 95% wszystkich miękkich margaryn kubkowych praktycznie nie zawiera tłuszczów trans, co oznacza, że ich ilość w produkcie nie przekracza 1%. Polskim producentem tłuszczów do smarowania pieczywa, który potwierdza, że wszystkie produkty do smarowania z jego oferty zawierają poniżej 1% tłuszczów trans jest ZT „Kruszwica” S.A.

Wyniki wspomnianych badań wykazały także, że miękkie margaryny kubkowe odznaczają się także najkorzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych - zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a najmniej nasyconych i tłuszczów trans. Z tego względu wybierając tłuszcz do smarowania pieczywa, warto postawić na miękką margarynę kubkową.

Wysokiej jakości margaryny od ZT „Kruszwica” S.A.

Zastosowanie olejów roślinnych i innowacyjnych technologii pozbawionych częściowo utwardzonych tłuszczów sprawia, że margaryny konsumenckie oferowane przez ZT „Kruszwica” S.A. nie zawierają izomerów trans i są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Konsumenci, którzy poszukują wysokiej jakości prozdrowotnej żywności, mogą także sięgnąć po funkcjonalne produkty do smarowania pieczywa od ZT „Kruszwica” S.A. Wśród nich znajdują się miękkie margaryny wzbogacane o sterole roślinne i potas, wspierające utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi (spożywając od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie możemy obniżyć poziom cholesterolu o 7-12,5%). ZT „Kruszwica” S.A. jest także jedynym w Polsce producentem margaryny z dodatkiem oleju z mikroalg morskich, naturalnego źródła kwasu DHA, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku.

ZT „Kruszwica” S.A. to największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. W ofercie margaryn ZT „Kruszwica” S.A. znajdują się takie marki, jak np. „Smakowita”, „Naturima”, „Optima Cardio”, „Słynne MR roślinne”, czy „Masmix”.