Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans z ZT „Kruszwica” S.A.
Polacy chcą jeść zdrowo, unikają żywności zawierającej tłuszcze trans. W odpowiedzi na tę potrzebę oraz w trosce o zdrowie konsumentów, ZT „Kruszwica” S.A. oferuje produkty do smarowania pieczywa bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które praktycznie nie zawierają izomerów trans.
Spis treści
- Jak można ograniczać tłuszcze trans?
- Miękkie margaryny kubkowe praktycznie bez tłuszczów trans
- Wysokiej jakości margaryny od ZT „Kruszwica” S.A.
Instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie (np. IŻŻ, WHO) podkreślają korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia większej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Tłuszcze trans występują naturalnie w produktach mleczarskich, mięsie pochodzącym od przeżuwaczy (np. krów i owiec) lub pochodzą z częściowo utwardzonych/uwodornionych olejów roślinnych. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów trans pochodzących z obu źródeł podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jak można ograniczać tłuszcze trans?
Rosnący trend zdrowego odżywiania sprawia, że Polacy coraz częściej czytają etykiety i świadomiej wybierają produkty. Eliminowanie z jadłospisu tych, które zawierają tłuszcze trans, nie jest jednak takie proste. W Polsce, i w Europie ustawodawstwo nie zezwala producentom żywności znakować produktów informacją o zawartości tłuszczów trans. Jedyną możliwością unikania izomerów trans przez konsumentów jest rezygnacja z produktów, które zawierają częściowo utwardzone oleje roślinne oraz ograniczenie spożycia produktów mleczarskich i mięsa przeżuwaczy.
Obecnie nie ma także prawnego obowiązku ograniczania zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych. Jednak producenci mogą dobrowolnie minimalizować zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach, dokonując ich reformulacji i rezygnując z częściowego uwodorniania olejów roślinnych. Działania w tym kierunku zostały podsumowane w kodeksie postępowania IMACE (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn). Zgodnie z kodeksem, członkowie Stowarzyszenia dążą do tego, żeby wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania zawierały mniej niż 2% izomerów trans w przeliczeniu na zawartość tłuszczu, co odpowiada ilości 1% energii z tłuszczów na dobę.
Miękkie margaryny kubkowe praktycznie bez tłuszczów trans
Jak wynika z najnowszych badań składu kwasów tłuszczowych w produktach do smarowania pieczywa, margaryny kubkowe dostępne w Polsce pod względem zawartości tłuszczów trans są zgodne z rekomendacjami IMACE, a nawet je przewyższają. 95% wszystkich miękkich margaryn kubkowych praktycznie nie zawiera tłuszczów trans, co oznacza, że ich ilość w produkcie nie przekracza 1%. Polskim producentem tłuszczów do smarowania pieczywa, który potwierdza, że wszystkie produkty do smarowania z jego oferty zawierają poniżej 1% tłuszczów trans jest ZT „Kruszwica” S.A.
Wyniki wspomnianych badań wykazały także, że miękkie margaryny kubkowe odznaczają się także najkorzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych - zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a najmniej nasyconych i tłuszczów trans. Z tego względu wybierając tłuszcz do smarowania pieczywa, warto postawić na miękką margarynę kubkową.
Wysokiej jakości margaryny od ZT „Kruszwica” S.A.
Zastosowanie olejów roślinnych i innowacyjnych technologii pozbawionych częściowo utwardzonych tłuszczów sprawia, że margaryny konsumenckie oferowane przez ZT „Kruszwica” S.A. nie zawierają izomerów trans i są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Konsumenci, którzy poszukują wysokiej jakości prozdrowotnej żywności, mogą także sięgnąć po funkcjonalne produkty do smarowania pieczywa od ZT „Kruszwica” S.A. Wśród nich znajdują się miękkie margaryny wzbogacane o sterole roślinne i potas, wspierające utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi (spożywając od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie możemy obniżyć poziom cholesterolu o 7-12,5%). ZT „Kruszwica” S.A. jest także jedynym w Polsce producentem margaryny z dodatkiem oleju z mikroalg morskich, naturalnego źródła kwasu DHA, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku.
ZT „Kruszwica” S.A. to największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. W ofercie margaryn ZT „Kruszwica” S.A. znajdują się takie marki, jak np. „Smakowita”, „Naturima”, „Optima Cardio”, „Słynne MR roślinne”, czy „Masmix”.