'Wszystkie smaki Skandynawii' Clausa Meyera: przewodnik po kuchni Skandynawii
Wszystkie smaki Skandynawii to książka dla tych, którzy chcą się inspirować skandynawskim stylem życia! Jedz chleb do posiłków, dobrze doprawiaj, korzystaj z produktów lokalnych i sezonowych, a przede wszystkim nie żałuj czasu na gotowanie i jedzenie. To główne rady Clausa Meyera, gwiazdy kuchni skandynawskiej, jakie znajdziecie w książce Wszystkie smaki Skandynawii
'Wszystkie smaki Skandynawii' Clausa Meyera - dla miłośników skandynawskiego stylu życia i nie tylko
Claus Meyer wychowywał się na klopsikach w puszkach, ziemniakach w proszku, barwnikach do sosów i kostce rosołowej. Jego dzieciństwo przypadało na lata sześćdziesiąte, które były chyba najciemniejszym okresem w historii duńskiego odżywiania się. Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się zaraz po maturze, kiedy pojechał do Francji pracować jako au pair.
Na skutek szczęśliwego zbiegu okoliczności ostatecznie zamieszkał z rodziną francuskiego piekarza w Agen w Gaskonii. Tam okazało się, że ma prawdziwą obsesję na punkcie jedzenia i gotowania: - W Danii przyrządzenie wieczornego posiłku z półproduktów zajmowało mojej matce więcej niż pół godziny. Zjadaliśmy go we trójkę z ojcem maksymalnie w dziesięć minut. Za to w Agen codziennie poświęcaliśmy mnóstwo czasu na gotowanie i całymi godzinami biesiadowaliśmy z przyjaciółmi i rodziną - pisze Claus Meyer. Dzięki temu doświadczeniu Claus Meyer zrozumiał, że pragnie odmienić kulturę kulinarną swojej ojczyzny.
Książka Wszystkie smaki Skandynawii jest efektem wielu lat pracy nad kształtowaniem nowej kuchni skandynawskiej, a przede wszystkim zapisem tego, co pojawiało się na jego rodzinnym stole przez ostatnich kilka lat. Po ten poradnik kulinarny powinni sięgnąć wszyscy, którzy inspirują się skandynawskim stylem życia. Można w nim znaleźć przepisy na dobrze znane nam proste domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików), bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku, smażoną owsiankę, czy pieczone rzepy ze szczawiem i miodem.
Książka podzielona jest na cztery rozdziały, zgodnie z porami roku. W ramach rozdziałów podane są przepisy na zupy i przystawki, mięsa, ryby, proste lekkie potrawy, warzywne dodatki oraz wypieki i słodkości.
Warto podkreślić, że Claus Meyer propaguje jedzenie chleba do głównych posiłków, co powinno spodobać się wszystkim wielbicielom dobrego pieczywa. Namawia nas przy tym, na samodzielne pieczenie chleba. Mógłbym bez trudu opracować książkę kucharską, w której opisane dania przyrządzałbyś nie dłużej niż pół godziny - pisze we wstępie do książki Claus Meyer - Po namyśle wybrałem te przepisy, bo uważam, że są tak smakowite, iż usprawiedliwiają większy nakład pracy. To również taka książka kucharska, którą będę mógł z dumą wręczyć dzieciom - dodaje.
Wszystkie smaki Skandynawii Claus Meyer
Premiera: 23 listopada 2016
Cena: 69,99 zł