'Wielka uczta' Erin Gleeson - wegetariańsko, sezonowo, zdrowo
'Wielka uczta' Erin Gleeson to książka pełna smaków i kolorów – je się ją oczami. A gdy skorzystamy z zawartych w niej przepisów, poznamy smaki potraw gotowanych ze świeżych składników, sezonowych i wegetariańskich. Dania proponowane przez Erin Gleeson to na dodatek potrawy łatwe do przygotowania.
„Wielka uczta” Erin Gleeson: więcej niż książka kucharska
Erin Gleeson, amerykańska malarka i fotografka, po latach zawodowej i towarzyskiej aktywności w Nowym Jorku przeniosła się do Kalifornii, do niewielkiego domu położonego na zalesionych wzgórzach w pobliżu San Francisco. Zmiana miejsca wymogła zmianę trybu życiu i chęć robienia czegoś zupełnie nowego. Pomysłem był blog kulinarny (www.theforestfeast.com), w którym mogła prezentować wymyślane przez siebie potrawy, do tego pięknie oprawiać je graficznie własnoręcznie malowanymi akwarelami oraz zdjęciami. Jej blog zdobył tak ogromną popularność w internecie, że zainteresowało się nim duże amerykańskie wydawnictwo i zaproponowało publikację w formie książkowej. Tak powstała „Wielka uczta”, książka, która kusi smakami i kolorami, zachęca, by skorzystać z podanych przepisów.
Dania Erin Gleeson nie są skomplikowane. Nie trzeba wielu składników, nie gotuje się ich ani nie piecze godzinami. To są potrawy do szybkiego przygotowania, kiedy wracasz do domu i masz ochotę na coś prostego, ale pożywnego. Wszystkie przepisy są wegetariańskie i bazują na sezonowości, czyli na produktach, które są świeże i łatwo dostępne w danej porze roku. A poza tym gotowe wspaniale wyglądają na talerzu – wibrują kompozycją barw, teksturą, formą. Dzięki tej książce można się przekonać, że gotowanie to nic trudnego i każdego dnia mieć wielką ucztę we własnym domu.
„Wielka uczta” Erin Gleeson
Tłumaczenie Małgorzata Radomska
Wydawnictwo Buchmann
Cena: 59,99 zł