Szkodliwa toksyna wykryta w makaronie. Sprawdź i wyrzuć niebezpieczne partie

2022-09-14 14:46

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii makaronu skażonej substancją toksyczną. Wyższy niż dopuszczalny poziom Ochratoksyny A spowodował wycofanie partii produktu ze sprzedaży.

Makaron
Autor: Shutterstock

Ostrzeżenie dotyczy makaronu Bartolini Eko 100 % żytni pełnoziarnisty. Dystrybutor makaronu Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Numery skażonych partii makaronu:

  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g, Numer partii: 06.2024L02Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g, Numer partii: 06.2024L02Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g, Numer partii: 06.2024L02Data minimalnej trwałości: 06.2024

Ochratoksyna A - co to jest?

Ochratoksyna A to szkodliwa dla człowieka i zwierząt substancja wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Tego typu grzyby strzępkowe rozwijają się zazwyczaj na zbożu przechowywanym w warunkach podwyższonej wilgotności.  W przypadku ziarna wyraźnie zapleśniałego stężenie Ochratksyny A dochodzi do kilkunastu tysięcy mg/kg. 

Maksymalny dopuszczalny poziom zanieczyszczenia żywności tą mykotoksyną, w zależności od produktu wynosi 3-10 mg/kg. Przekroczynie tej dawki jest bardzo niebezpieczne i może skutkować uszkodzeniem wątroby i nerek.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?