Symbol "E" na oznakowaniach produktów spożywczych. Których konserwantów należy unikać?
Symbol "E" na opakowaniach produktów spożywczych informuje o dodatkach do żywności. Wśród nich znajdują sie nie tylko konserwanty, ale też barwniki, zagęstniki i antyoksydanty. Jedne szkodzą alergikom, inne wszystkim, a jeszcze inne nie mają wpływu na zdrowie. Warto czytać etykiety, żeby wiedzieć czy produkty, które kupujemy, nie zawierają przypadkiem szkodliwych substancji.
Spis treści
- E 100 - 199 barwniki naturalne - bezpieczne dla zdrowia
- E 200 - 299 konserwanty pochodzenia syntetycznego
- 300 - 399 antyoksydanty chroniące żywność przed zjełczeniem
E 100 - 199 barwniki naturalne - bezpieczne dla zdrowia
E 100 - kurkumina, żółty barwnikE 101 - ryboflawina, żółty barwnikE 140 - chlorofile, chlorofiliny, zielone barwnikiE 141 - zielone barwniki zawierające miedźE 150 a - karmel, brązowy barwnikE 160 a - beta-karoten, karetonoidy, barwnik pomarańczowyE 160 c - kapsantyna, kapsorubina, barwnik czerwonyE 160 d - likopen E 162 - betanina, czerwień buraczana
Uwaga, wyjątek! barwniki złote E 175 i srebrne E174 mogą odkładać się w tkankach. Pozostałe barwniki do E 199 są syntetyczne, ale nie stwierdzono ich szkodliwości.
E 200 - 299 konserwanty pochodzenia syntetycznego
E 200 - E 203 są bezpieczne dla zdrowia
Szkodliwe dla zdrowia są:
E 210 do E 219 - kwas benzoesowy i jego pochodne. Występują w wędlinach, dżemach, sosach.E 220 - dwutlenek siarki, występuje w winach, sokach z owoców, koncentratach.E 260 -270 oraz E 290 -299 są bezpieczne dla zdrowia.
300 - 399 antyoksydanty chroniące żywność przed zjełczeniem
E 322 - lecytyna, nieszkodliwa, występuje w sosach, majonezachE 320 - butylohydroksyanizol, stosowany m. in. w chipsach. Bardzo szkodliwy!E 400 do E 499 to zagęstniki
Naturalne, bezpieczne dla zdrowia:
E 406 - agarE 412 - guarE 414 - guma arabskaE 440 - pektynaE 441 - żelatynaE 420 - sorbitol - Szkodliwy!