Soki brzozowe OSKOŁA już w sprzedaży: dary lasu na wyciągnięcie ręki
Sok z brzozy (oskoła) to skarbnica witamin i mikroelementów niezbędnych na przedwiośniu. W sklepach pojawiły się soki brzozowe marki Oskoła, które czerpią z Natury to co najcenniejsze. Sok z brzozy dodatkowo wzbogacają soki owocowe. Natura, to skarbnica tego co najlepsze i najzdrowsze, a las to miejsce, w którym przy odrobinie wiedzy możemy odnaleźć jej prawdzie dary. Czytaj także: Sok z brzozy, czyli oskoła: jak pozyskać i stosować sok z brzozy?
Spis treści
Naturalny sok z brzozy
Przede wszystkim sok z brzozy to oryginalny smak, który trudno porównać z czymkolwiek innym, może poza świeżym zapachem lasu i lekkim powiewem wiatru wśród liści drzew… Brzmi zachęcająco? I powinno, ponieważ wiosna jest najlepszym czasem aby zaprzyjaźnić się z oskołą. Po pierwsze dlatego, że sezon na zbieranie oskoły rozpoczyna się właśnie wczesną wiosną, a po drugie – coraz cieplejsze i bardziej słoneczne dni zachęcają do orzeźwienia, które zapewnia sok z brzozy. Oskoła Dary Lasu występuje w sześciu oryginalnych smakach, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie – oprócz tradycyjnego soku z brzozy, możemy spróbować oskoły bez cukru, a także oskoły z sokiem z cytryny, granatu, żurawiny lub dzikiej róży – wszystkie dostępne w poręcznych, szklanych butelkach o objętości 300 i 750 ml.
Wyjątkowość drzew
Drzewa istnieją praktycznie od zawsze. Na przestrzeni wieków dawały ludziom schronienie i cień. Z biegiem czasu zaczęto je wykorzystywać w celach zdrowotnych. Ludowa tradycja dzieliła drzewa na dobre i złe. Do pierwszych zaliczano lipę, brzozę, kasztanowca, dąb, jarzębinę i czarny bez. Natomiast do drzew złych zaliczano: topolę, osikę i olchę uznawane za „wampiry”, które pozbawiają nas energii. Na przedwiośniu używano świeżego soku z brzozy, aby oczyścić organizm i dostarczyć mu energii życiowej.
Leczniczych drzew jest o wiele więcej, natomiast łączy je jedna wspólna cecha - wszystkie z nich wczesną wiosną puszczają soki, które są dobroczynne dla naszego organizmu. Z tego względu warto o nich wiedzieć i je pielęgnować, aby móc cieszyć się darami, jakie dla nas mają.
Brzoza - dar lasu
Brzoza ma biały pień w ciemne plamy. Brzoza występują w stanie dzikim w strefach umiarkowanej, borealnej i arktycznej Europy, Azji i Ameryce Północnej. Brzoza żyje przez około 80 lat, potem schnie i obumiera. Jej dobroczynne właściwości znane są od wielu pokoleń. Dawniej z jej pączków zaparzano sok, który łagodził bóle gardła czy kości. Napar pomagał również zbić wysoką temperaturę. Od starożytności doceniano moczopędne i odtruwające czynniki tej wyjątkowej rośliny.
Wiosną brzoza dostarcza soku (oskoły) bogatego w witaminę C i mikroelementy niezbędne dla ludzkiego organizmu. Duża brzoza może dostarczyć nawet do 10 litrów oskoły w ciągu 2 dni.
Więcej informacji dostępnych jest na http://oskola.pl/