Sok a nektar: różnice między sokiem a nektarem owocowym

2016-10-28 17:07

Sok owocowy i nektar owocowy - często obydwa produkty wyglądają podobnie. Jednak różnice między sokiem a nektarem są znaczne. Sprawdź, na czym polegają oraz co jest zdrowsze - sok czy nektar owocowy.

sok-a-nektar-czym-sie-roznia.jpg
Autor: Shutterstock Sprawdź, czym się różnią sok i nektar owocowy

Spis treści

  1. Jak powstaje sok owocowy?
  2. Nektar owocowy - czym się różni od soku?

Jak powstaje sok owocowy?

Sok jest w 100 proc. uzyskiwany z owoców – bezpośrednio wyciśnięty lub otrzymany z zagęszczonego wcześniej soku owocowego. Nie ma sztucznych barwników ani aromatów, nie jest konserwowany chemicznie. Jeśli jest w przezroczystym opakowaniu, na jego dnie powinien być delikatny osad świadczący o naturalnym pochodzeniu. Ze względu na wartość odżywczą warto kupować soki z owoców o ciemniej barwie (winogrona, granaty), pomarańczowy i grejpfrutowy.

Nektar owocowy - czym się różni od soku?

Nektar zawiera minimum 25 proc. soku lub przecieru, reszta to woda, cukier, czasami kwas cytrynowy. Podobnie jak sok nektar nie może zawierać sztucznych barwników i aromatów.

Zgodnie z przepisami unijnymi soków nektarów nie konserwuje się chemicznie. Są utrwalane termicznie przez pasteryzacje i sterylizację. Mają długi termin ważności – do roku, ale cały czas zachowują wartości odżywcze. Przechowywane w aseptycznych kartonach lub w szklanych opakowaniach nie grożą zatruciem drobnoustrojami.