Sok a nektar: różnice między sokiem a nektarem owocowym
Sok owocowy i nektar owocowy - często obydwa produkty wyglądają podobnie. Jednak różnice między sokiem a nektarem są znaczne. Sprawdź, na czym polegają oraz co jest zdrowsze - sok czy nektar owocowy.
Spis treści
Jak powstaje sok owocowy?
Sok jest w 100 proc. uzyskiwany z owoców – bezpośrednio wyciśnięty lub otrzymany z zagęszczonego wcześniej soku owocowego. Nie ma sztucznych barwników ani aromatów, nie jest konserwowany chemicznie. Jeśli jest w przezroczystym opakowaniu, na jego dnie powinien być delikatny osad świadczący o naturalnym pochodzeniu. Ze względu na wartość odżywczą warto kupować soki z owoców o ciemniej barwie (winogrona, granaty), pomarańczowy i grejpfrutowy.
Nektar owocowy - czym się różni od soku?
Nektar zawiera minimum 25 proc. soku lub przecieru, reszta to woda, cukier, czasami kwas cytrynowy. Podobnie jak sok nektar nie może zawierać sztucznych barwników i aromatów.
Zgodnie z przepisami unijnymi soków i nektarów nie konserwuje się chemicznie. Są utrwalane termicznie przez pasteryzacje i sterylizację. Mają długi termin ważności – do roku, ale cały czas zachowują wartości odżywcze. Przechowywane w aseptycznych kartonach lub w szklanych opakowaniach nie grożą zatruciem drobnoustrojami.