Sok a nektar: różnice między sokiem a nektarem owocowym

2016-10-28 17:07

Sok owocowy i nektar owocowy - często obydwa produkty wyglądają podobnie. Jednak różnice między sokiem a nektarem są znaczne. Sprawdź, na czym polegają oraz co jest zdrowsze - sok czy nektar owocowy.

sok-a-nektar-czym-sie-roznia.jpg
Autor: Shutterstock Sprawdź, czym się różnią sok i nektar owocowy

Spis treści

  1. Jak powstaje sok owocowy?
  2. Nektar owocowy - czym się różni od soku?

Jak powstaje sok owocowy?

Sok jest w 100 proc. uzyskiwany z owoców – bezpośrednio wyciśnięty lub otrzymany z zagęszczonego wcześniej soku owocowego. Nie ma sztucznych barwników ani aromatów, nie jest konserwowany chemicznie. Jeśli jest w przezroczystym opakowaniu, na jego dnie powinien być delikatny osad świadczący o naturalnym pochodzeniu. Ze względu na wartość odżywczą warto kupować soki z owoców o ciemniej barwie (winogrona, granaty), pomarańczowy i grejpfrutowy.

Nektar owocowy - czym się różni od soku?

Nektar zawiera minimum 25 proc. soku lub przecieru, reszta to woda, cukier, czasami kwas cytrynowy. Podobnie jak sok nektar nie może zawierać sztucznych barwników i aromatów.

Zgodnie z przepisami unijnymi soków nektarów nie konserwuje się chemicznie. Są utrwalane termicznie przez pasteryzacje i sterylizację. Mają długi termin ważności – do roku, ale cały czas zachowują wartości odżywcze. Przechowywane w aseptycznych kartonach lub w szklanych opakowaniach nie grożą zatruciem drobnoustrojami.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE