Smak miłości - książka kucharska Agnieszki Maciąg - dlaczego warto ją przeczytać?

2016-11-12 10:21

Smak miłości to trzecia książka kucharska Agnieszki Maciąg. Książka niezwykła - pięknie wydana, zachwycająca zdjęciami znanego fotografa, prywatnie męża autorki - Roberta Wolańskiego i samej Agnieszki. Przepisy zainteresują natomiast wszystkich, którzy cenią dobrą i zdrową kuchnię.

smak-milosci-ksiazka-agnieszki-maciag-dlaczego-warto-przeczytac.JPG
Autor: materiały prasowe "Smak miłości" Agnieszka Maciąg - nowa książka kucharska, Wydawnictwo Otwarte 2014.

Spis treści

  1. Kuchnia pełna miłości
  2. Agnieszka Maciąg - kim jest?

Kuchnia pełna miłości

Smak miłości to nie jest zwykła książka kucharska. Owszem, nie brakuje tu przepisów, o których później, jednak na pierwszy plan wybija się filozofia życia Agnieszki  - życia rodzinnego, pełnego miłości, harmonii. Czytając wstęp, w którym autorka uchyla drzwi do swojego domu, nabieramy ochoty na zwolnienie tempa, na zatrzymanie się. Bo jak przekonuje Agnieszka, ważne jest Tu i Teraz. Celebrowanie zwyczajności. Wspólnych posiłków, wspólnego gotowania. Dom zaczyna się w kuchni. Kuchnia to serce domu. To miejsce spotkań, rozmów, wspólnego bycia ze sobą, przy okazji krojenia, siekania, zagniatania... Agnieszka wspomina swój dom rodzinny oraz kobiety, które uczyły ją gotować -  babcię i mamę.  

(...)Wspaniałego gotowania uczą nas nie szefowie kuchni, ale mamy, babcie, ciocie i przyjaciółki. Wielka rodzina kobiet, które wspierają się, dzielą i kochają, bez potrzeby konkurowania ze sobą. Kobiece gotowanie to przejaw czystej miłości (...)

Autorka książki opowiada, że wiele razy rezygnowała z intratnych wyjazdów, które wiązały się z długim, wielomiesięcznym pobytem za granicą - wolała zostać w Polsce z synem Michałem, bo wiedziała, że właśnie te chwile są ważne - rozmowy przy śniadaniu, przygotowywanie kolacji i nie zastąpi tego nic. Teraz celebruje zwyczajne chwile z córeczką, Helenką.  

(...) Helenka od urodzenia towarzyszy mi podczas gotowania. Najpierw nosiłam ja w chuście, przyklejoną do piersi, a ona ze zdumieniem przyglądała się temu, co robię. Odkrywała pierwsze aromaty i dźwięki gotujących się potraw. Stopniowo musiałam ją przyzwyczajać do odgłosów stukających garnków i spadających pokrywek. Gdy troszkę podrosła, siedziała obok mnie w dziecięcym krzesełku i bawiła się metalowymi miseczkami  i kubkami. (...)

Książka podzielona jest na 11 rozdziałów, znajdziemy tu porady dotyczące przypraw i ziół, przepisy na aromatyczne mikstury zdrowotne (m.in. wzmacniające odporność), olej, masło klarowane, domowe dressingi, domowe chleby, chlebki i bułeczki, propozycje śniadań, sałatek, przystawek i dodatków, zup i dań głównych, wszyscy uwielbiający słodkości także nie będą rozczarowani - pyszne domowe ciasta i ciasteczka także mają tu swoje miejsce. Agnieszka dzieli się też z nami przepisami na domowe napoje na rozgrzanie lub orzeźwienie i domowe przetwory. 

Agnieszka Maciąg opowiada o swoich kulinarnych wyborach. Dlaczego ceni kaszę jaglaną i w jaki sposób gotuje ją, aby smakowała małej Helence? Jak robi masło klarowane i dlaczego warto dodawać je do wielu dań? Dowiemy się z tej książki, jak gotować, aby nie tylko smakowało, ale było zdrowo - także dla dzieci. Znajdziemy tu wiele cennych informacji, i ciekawych przemyśleń i reflesji. 

Agnieszka Maciąg - kim jest?

Agnieszka Maciąg (ur. 1969 roku w Białymstoku) – polska modelka, aktorka i dziennikarka Polsat Cafe. Skończyła Liceum Sztuk Plastycznych w Supraślu. Studiowała dziennikarstwo na UW oraz psychologię i kulturoznawstwo na SWPS w Warszawie. Jedna z pierwszych polskich modelek, które w latach 90. przebiły się na rynek międzynarodowy. Nagrała płytę Marakesz 5:30, występowała w teledyskach (De Mono) i serialu Niania oraz filmie Czas surferów, prowadziła program w telewizji RTL7 "Siedem pokus". Prowadziła wywiady z gwiazdami świata filmu, muzyki, sztuki i sportu w Polsce. Była dyrektorem artystycznym firmy odzieżowej Vistula.  Wspomaga organizacje i wydarzenia charytatywne. 

Prywatnie jest żoną Roberta Wolańskiego, ma dorosłego syna Michała i 2-letnią córkę Helenkę. Jest wegetarianką, ambasadorką polskiej marki "Sante"(zdrowa żywność funkcjonalna) i ambasadorka kampanii społecznej Po prostu położna organizowanej portal i Fundację Siostra Ania -  uświadamia Polki o należnym im prawie do korzystania z bezpłatnej edukacji przedporodowej oraz przybliża zawód i znaczenie położnej. (informacje o Agnieszce Maciąg na podst. Wikipedii).