Palnik nazywany także „blow torch” zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników dobrej kuchni. Urządzenie napełniane jest gazem do zapalniczek i służy do szybkiego i łatwego karmelizowania i przypiekania powierzchni potraw. To bardzo poręczne i bezpieczne narzędzie, które bez problemu dostaniemy w dobrych sklepach z gospodarstwem domowym lub w sklepach internetowych. Palnik przyda się nam szczególnie przy przygotowywaniu takich potraw, jak:
Crème brûlée – czyli „przypalony krem”. Tradycyjny francuski deser, który składa się z jajeczno-śmietankowego kremu przykrytego skorupką ze skarmelizowanego cukru.
Tort z bezową pierzynką – gotowy tort smarujemy masą białkową, którą opalamy, aż stanie się chrupiąca i rumiana.
Zapiekanki, tarty, lasagne – dania, które chcemy pokryć chrupiącym serowym wierzchem.
Drinki z opaloną skórką pomarańczową – dzięki palnikowi możemy skarmelizować olejki eteryczne obecne w skórce.
Palnik przydaje się do operacji opalania drobiu z piór. Dzięki temu łatwiej pozbyć się upierzenia ze świeżo ubitego drobiu.