Ręczny palnik gazowy: do jakich potraw się przyda?
Ręczny palnik gazowy to kuchenny gadżet, który przyda się, jeżeli chcemy zaimponować gościom idealnym deserem czy zapiekanką. Dowiedz się, do jakich potraw możesz wykorzystać ręczny palnik gazowy w kuchni.
Palnik nazywany także „blow torch” zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników dobrej kuchni. Urządzenie napełniane jest gazem do zapalniczek i służy do szybkiego i łatwego karmelizowania i przypiekania powierzchni potraw. To bardzo poręczne i bezpieczne narzędzie, które bez problemu dostaniemy w dobrych sklepach z gospodarstwem domowym lub w sklepach internetowych. Palnik przyda się nam szczególnie przy przygotowywaniu takich potraw, jak:
Crème brûlée – czyli „przypalony krem”. Tradycyjny francuski deser, który składa się z jajeczno-śmietankowego kremu przykrytego skorupką ze skarmelizowanego cukru.
Tort z bezową pierzynką – gotowy tort smarujemy masą białkową, którą opalamy, aż stanie się chrupiąca i rumiana.
Zapiekanki, tarty, lasagne – dania, które chcemy pokryć chrupiącym serowym wierzchem.
Drinki z opaloną skórką pomarańczową – dzięki palnikowi możemy skarmelizować olejki eteryczne obecne w skórce.
Palnik przydaje się do operacji opalania drobiu z piór. Dzięki temu łatwiej pozbyć się upierzenia ze świeżo ubitego drobiu.