Produkty mięsne: jak czytać etykiety i na co zwracać uwagę?
Każde zakupy pakowanych produktów mięsnych powinny być poprzedzone uważną lekturą etykiety. Sprawdź, jak czytać etykietę i przede wszystkim na co zwracać uwagę, jeśli chodzi o skład produktów mięsnych. Cena i dobry wygląd nie powinny bowiem stanowić jedynych kryteriów wyboru. Polecamy także: GDA - co oznacza? oraz Jak czytać etykiety na żywności? Krótki poradnik
Spis treści
Skład: jaka jest zalecana zawartość mięsa?
Zarówno cena, jak i ładny wygląd mięsa czy wędliny nie zawsze idą w parze z ich wysoką jakością. Czytając etykietę, na początek należy sprawdzić, jaka jest zawartość mięsa na 100 g danego produkty. Mięsa nie powinno być mniej niż 70%, a im więcej, tym lepiej! Warto także zwracać uwagę na kolejność składników podawanych na liście. Zwykle tych z początku jest najwięcej.
Dodatki do żywności: czego unikać?
Przede wszystkim warto się wystrzegać sztucznych substancji konserwujących i ulepszaczy. Najczęściej są to przeciwutleniacze, dzięki którym mięso nie szarzeje, a także gumy roślinne, które wydłużają trwałość produktu. Niestety wszelkie nienaturalne dodatki mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Przykładowo azotyny przekształcają się w substancje rakotwórcze, a fosforany pogarszają wchłanianie wapnia – co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci. Należy także unikać mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM).
Wędliny bez ulepszaczy
Czy w ogóle można znaleźć mięsa i wędliny bez niezdrowych ulepszaczy? Otóż jak najbardziej. Na przykład sztuczne dodatki zawsze można zastąpić naturalnymi, które nie są szkodliwe dla zdrowia. Dowodem na to są wędliny marki Nove. W składzie zawierają chociażby susze roślinne oraz soki warzywne i owocowe, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Tak przygotowane wędliny są w pełni bezpieczne dla osób z alergiami pokarmowymi.
źródło: mat. prasowe