"Polska kuchnia bezglutenowa" Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej!
Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania! Udowadnia to dietetyk, Agata Lewandowska w książce pt. ,,Polska kuchnia bezglutenowa”.
- W diecie najważniejsze jest oczywiście urozmaicenie. Im więcej różnorodnych produktów spożywamy każdego dnia, tym większa szansa na to, że dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Istnieje jednak grupa produktów żywnościowych, po które – w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie – warto sięgać częściej- tłumaczy w publikacji autorka. Chleb kukurydziany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami – oto niektóre z wielu propozycji na śniadania, kolacje, obiady, przekąski i desery, które zostały zamieszczone w książce pt. ,,Polska kuchnia bezglutenowa”. Oprócz przepisów na dania różnorodne, niedrogie, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim smaczne, zdrowe i bezglutenowe w nowości Wydawnictwa RM znajduje się lista zbóż i produktów bezglutenowych, ciekawostki dotyczące możliwości urozmaicenia i zmodyfikowania danej potrawy. ,,Polska kuchnia bezglutenowa” to także mnóstwo wskazówek i praktycznych porad dla osób na diecie. Patronat medialny nad publikacją sprawuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, portal mojealergie.pl oraz dlaLejdis.pl. Książka dostępna jest w cenie 29,90 zł m.in. w księgarni internetowej Wydawnictwa RM (www.rm.com.pl).
Zobacz: Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy