Pieczywo - jak i w czym przechowywać pieczywo, aby długo było świeże?

2017-12-21 15:00

Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu posiłków. Warto zatem wiedzieć, jakie pieczywo kupować i jak je przechowywać, by móc zawsze cieszyć się jego doskonałym smakiem.

Pieczywo - jak i w czym przechowywać pieczywo, aby długo było świeże?
Autor: thinkstockphotos.com Co zrobić, aby dłużej móc cieszyć się świeżym pieczywem?

Spis treści

  1. Chlebak zawsze doskonały
  2. Jak długo chleb jest świeży?
  3. Zapasy z zamrażarki
  4. Chleb skrojony na miarę

Chlebak zawsze doskonały

W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać w opakowaniu, w którym zostało zakupione. Chleb nie powinien jednak pozostawiać w woreczku foliowym dłużej niż 1, 2 dni. Tak zapakowane pieczywo ma bowiem za mało dostępu do powietrza i jego parowanie powoduje pleśnienie, które początkowo może być niewidoczne lub mylone z pyłem mącznym. Dlatego najbezpieczniej jest przechowywać pieczywo w chlebaku, najlepiej owinięte w płócienną ściereczkę. Ze względu na naturalne właściwości przepuszczania powietrza, najlepiej sprawdzają się tradycyjne pojemniki z drewnianym dnem. Dla przedłużenia świeżości pieczywa, warto również raz w tygodniu przecierać wnętrze chlebaka wilgotną ściereczką nasączoną octem. Innym sprawdzonym sposobem jest też włożenie do pojemnika z chlebem połówki jabłka. W ten sposób pieczywo „pobierając” wodę z owocu, zachowuje dłużej początkową świeżość i miękkość. Należy jednak pamiętać, by nie pozostawiać rozkrojonego jabłka na dłużej niż 2 dni.

Jak długo chleb jest świeży?

Termin przydatności pieczywa różni się w zależności od rodzaju chleba i sposobu jego pakowania. To naturalne, że ciemne pieczywo, szczególnie typu pumpernikiel, znacznie dłużej zachowuje świeżość niż chleb wypiekany z mąki pszennej. Dużą rolę w utrzymaniu naturalnej świeżości odgrywa również hermetyczne opakowanie i proces pasteryzacji, czyli utrwalania termicznego. Należy też pamiętać, że prawdziwy chleb zachowuje świeżość bez udziału substancji konserwujących, bo tę rolę w naturalny sposób pełni zakwas chlebowy.

Zapasy z zamrażarki

Jeśli zamierzamy przechować pieczywo przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Najwygodniej jest zamrażać już pokrojony bochenek. Należy jeszcze pamiętać, aby pieczywo przed mrożeniem zostało wystudzone i szczelnie zapakowane w foliową lub papierową torebkę. W temperaturze -18˚C chleb może leżeć nawet do 3 miesięcy i zachować pełnię swojego smaku i aromatu.

Chleb skrojony na miarę

Niezależnie od statusu materialnego nadal wielu Polaków dba o to, by nie marnować niepotrzebnie chleba. Pieczywo typu Haverland to ciemny chleb pełnoziarnisty, wypiekany na bazie naturalnej receptury z Westfalii, który w naturalny sposób najdłużej zachowuje świeżość. Nic dziwnego, że ze względu na stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia, już od stuleci, pumpernikiel był pieczywem najchętniej zabieranym w podróż. Dziś też najprostszym rozwiązaniem, by zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo, jest wybór chleba pełnoziarnistego, np. typu pumpernikiel, który naturalnie i bez specjalnych zabiegów zachowuje świeżość.

mat. pras. Dan Cake.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE